Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Russische supermarkt verlaat ons land. Verder: Sodexo richt zich op de thuiswerker. En: voldoende bakolie-alternatieven, aldus MVO.
SUPERMARKT VKUSVILL VERTREKT
De Russische verssupermarkt VkusVill keert Nederland de rug toe vanwege de oorlog in Oekraïne. Twee jaar geleden debuteerde het merk onder grote belangstelling van de media op de Nederlandse markt. In Rusland zijn ongeveer 13.000 VkusVill-supermakten, in ons land waren er drie vestigingen in Amsterdam en een zuivelwinkel in Bussum. De VkusVill-winkels in ons land hadden een Nederlands moederbedrijf. Omdat er wel een connectie was met de hoofdinvesteerder in Rusland, was het als gevolg van de inval in Oekraïne onmogelijk de vestigingen open te houden.
Andersom trokken grote westerse en Nederlandse voedingsconcerns zich recent massaal terug uit Rusland. Ook Amerikaanse restaurantconcerns als McDonald’s, Yum! Brands (KFC, Pizza Hut) en Carl’s Jr. sloten hun vele honderden vestigingen in Rusland. Burger King is nog wel present, maar onderzoekt nog hoe het zijn merk kan terugtrekken. De aandelen van de joint-ventures met Russische partijen zijn maar voor 15 procent in handen van Burger Kings moederbedrijf Restaurant Brands International. Dit betekent dus dat Burger King zelf maar beperkt zeggenschap heeft over de 800 Russische vestigingen. Vooralsnog weigeren de Russische partners de merknaam ‘Burger King’ van de gevels te halen. Wel maakt Restaurant Brands International de Russische winst inmiddels over naar de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.
SODEXO RICHT ZICH OP THUISWERKER
Sodexo richt zich steeds nadrukkelijker op de thuiswerker. Voor de levering van facilitaire diensten aan thuiswerkers, riep de grote contractcateraar begin maart het platform WorkX in het leven. Met deze dienst kunnen thuiswerkers via hun werkgever tal van diensten thuis laten uitvoeren, zoals verbetering van de werkplek, de luchtkwaliteit en online verbindingen, maar ook kunnen ze zaken als klushulp, oppas en vitaliteit/beweging regelen.
Onlangs bleek dat het bij Nederlandse werknemers populair is om een aantal dagen per week thuis te werken. Uit recent onderzoek door Bureau Blauw in opdracht van KPN bleek zelfs dat één op de drie werknemers van baan wil veranderen als de werkgever hen verplicht volledig terug te keren naar kantoor. 93% van de ondervraagden zegt na corona een goede balans te hebben gevonden met ‘hybride werken’.
Voor cateraars annex facilitaire dienstverleners zoals Sodexo betekent dit nogal wat. Immers, minder mensen op kantoor, betekent minder omzet uit bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant. Sodexo en andere cateraars spelen met concepten als WorkX in op deze ontwikkeling. Verschillende cateraars introduceerden recentelijk bovendien pasjes met tegoeden van hun werkgevers, waarmee thuis lunches of maaltijden kunnen worden besteld. Zo sloot Sodexo een contract met Uber Eats: houders van de bestaande restaurantpas van de cateraar kunnen hiermee maaltijden betalen en laten bezorgen. Het gaat om een overeenkomst in alle landen waar Sodexo actief is.
MVO: "VOLDOENDE BAKOLIE WERELDWIJD"
MVO, de ketenorganisatie van de oliën- en vettenindustrie, schetst de grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor zijn sector. Nederland importeerde in 2021 voor een miljard euro aan oliehoudende zaden uit het land: 600 miljoen euro voor zonnebloemolie, 350 miljoen voor raapzaadolie.
“Hoe de situatie zich de komende weken en maanden zal ontwikkelen, is onzeker. Duidelijk is wel dat de import van zonnebloemolie uit Oekraïne inmiddels bijna volledig is stilgevallen”, aldus MVO. “De verwachting is dat medio april de voorraad zonnebloemolie is opgebruikt. Nieuwe aanvoer vanuit Oekraïne is vrijwel onmogelijk: veel mensen zijn gevlucht of zitten in schuilkelders, de fabrieken in Oekraïne zijn gesloten, de wegen zijn beschadigd en de zeehavens zijn geblokkeerd.” Het wegvallen van de Oekraïense levering kan op korte termijn niet door andere spelers op de wereldmarkt worden opgevangen, stelt MVO.
Producenten zijn wereldwijd naarstig op zoek naar alternatieven, die volgens de ketenorganisatie zeker voorhanden zijn. Op de langere termijn komt de levering volgens MVO dus niet in gevaar. Wel heeft de turbulentie effect op de prijzen. Met name zonnebloemolie wordt breed toegepast in allerlei voedingsmiddelen. Overigens staakte Argentinië onlangs de (omvangrijke) export van sojaolie en meel. De sterk toenemende buitenlandse vraag zorgt namelijk voor een enorme prijsopdrijving in eigen land.