Tankstations en hun gemakswinkels evolueren. Ze sorteren op steeds grotere schaal voor op een nieuwe rol. Nu het aantal 'tankstops' als gevolg van elektrisch rijden zal afnemen, maar de duur van zo'n stop veel langer wordt, staat de beleving voor de gast die moet wachten tijdens het opladen centraal.

Veel 'tankbeurten' van elektrische auto's gebeuren nu voor de voordeur of op de plaats van bestemming. Maar als de consument komt opladen bij een tankstation, dan zijn ze daar veel langer dan nu gebruikelijk is. Zes voorbeelden van formules die inspelen op de veranderende rol van het tankstation:

1. SHELL CAFÉ

Shell investeert volop in zijn nieuwe formule Shell Café. In april 2021 opende het brandstofmerk langs de A16 bij Hendrik Ido Ambacht de eerste vestiging van Shell Café. Het komende jaar komen hier nog zeker tien snelweglocaties bij. Op de langere termijn gaat Shell Café in tankstations de bestaande concepten deli2go en deli by Shell helemaal vervangen.

Nadrukkelijker dan voorheen wordt gefocust op een dagvers aanbod en kwalitatieve baristakoffie. Shell Café is bovendien gericht op een langer verblijf. Hiermee speelt het tankmerk onder meer in op wachttijden voor consumenten tijdens het opladen van hun elektrische auto. “Locaties waar je letterlijk en figuurlijk even kunt opladen,” aldus Shell in een persbericht.

2. FOODCOURTS VAN EG GROUP

Ook de EG Group blijft investeren in formules in en bij zijn tankstations (voornamelijk Texaco). De snelgroeiende Britse groep (6000 stations en gemaksshops in negen landen, waarvan ruim 500 in Nederland) combineert veel van zijn tankshops met verschillende foodformules.

Nadat eerder een foodcourt bij Bleiswijk is geopend, neemt EG Group begin 2022 drie nieuwe locaties (Hondwijck, Honselerdijk en Muiden) in gebruik. Afhankelijk van de vestigingsplek, wordt samengewerkt met onder meer de Britse fastfoodformule LEON, Burger King, Starbucks, Dunkin’ Donuts, Lavazza, Spar Express en Go Fresh (formule van Texaco).

3. TONY’S VAN DE HAAN

De Haan Minerale Oliën, exploitant van ruim 160 tankstations, introduceerde ruim vier jaar geleden het eigen concept Tony’s. De huisstijl en inrichting zijn ontleend aan de oude Amerikaanse diners van halverwege de vorige eeuw, met een knipoog naar de huidige streetfood-trend.

Naast de tientallen compacte vestigingen met een beperkt aanbod (Tony’s Coffee & More) zijn er een twintigtal Tony’s Street Food outlets bij tankstations van De Haan. Naast versbelegde broodjes, worden op de meeste locaties ook hamburgers, friet en andere gerechten geserveerd, evenals barista-kwaliteit koffie en verse sappen. In een toenemend aantal vestigingen van Tony’s zijn self-order kiosks aanwezig, waarbij de consument bij binnenkomst digitaal zijn bestelling kan plaatsen.

4. AH TO GO EN SPAR EXPRESS

In slechts een paar jaar tijd zijn honderden pompshops omgetoverd tot volwaardige gemakswinkels van bekende supermarktmerken. Spar Express zette er, vooral samen met exploitant EG Group, de laatste vier jaar flink de schouders onder. Inmiddels zijn er circa 200 outlets van Spar Express te vinden bij tankstations in ons land. Het Nederlandse supermarktmerk is daarmee marktleider in de tankbranche, hoewel Albert Heijns gemaksformule AH to go al ruim vijf jaar geleden zijn eerste vestiging opende bij een BP-tankstation.

Het aantal AH to go’s op tankplekken groeide daarna maar mondjesmaat. Afgelopen najaar herbevestigden de twee hun afspraken: over enkele jaren moeten er bij 100 BP’s outlets van AH to go te vinden zijn. De ambitie is om er alleen in 2022 al ettelijke tientallen te openen.

Langs de A44 (ter hoogte van Oegstgeest) opende eind 2021 alvast een extra grote versie van AH’s gemaksconcept, een extra large AH to go. Andere landelijke supermarktketens als Jumbo en Plus zijn nog niet actief in het tankkanaal.

5. VINTAGE BELEVING

De trend richting meer beleving, inhakend op een langere verblijfstijd van de bezoeker, is breder zichtbaar in de branche. Een petrolondernemer in Barneveld geeft er op heel bijzondere eigen wijze inhoud aan: hij bouwde een vintage tankstation. Zijn bedrijf Route 106 werd herstijld naar de sfeer van een Amerikaans tankstation in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Aan de bijbehorende shop Drinks & Food in dezelfde vintagestijl wordt nog gewerkt.

6. TANKSTATIONS WORDEN WIJKHUBS

Door oplaadpunten voor elektrische auto’s, ontstaat er een compleet nieuwe generatie ‘tankstations’. Een mooi voorbeeld is TanQyou, een Fries merk voor onbemenste tankstations, dat sinds 2015 actief is. Het bedrijf presenteert zich inmiddels nadrukkelijk als ‘mobiliteitsplatform’. Dit jaar wil het bedrijf zijn eerste zogenaamde WijkHubs openen. Dit zijn plekken waar verschillende diensten bij elkaar moeten komen, zoals oplaadpunten, openbaar vervoer, het afhalen van postpakketten, parkeer(diensten) en het aanbieden van deelvervoer (zoals deelauto’s, deelscooters en deelfietsen).

Hoewel op bestaande plekken fossiele brandstoffen beschikbaar zullen blijven, zet TankQyou in hoge mate in op elektrische voertuigen. Personenauto’s die rijden op fossiele brandstoffen blijven (nog wel) welkom bij de WijkHubs. Reeds bestaande TanQyou's zullen worden omgevormd naar het nieuwe format.

Hoewel horeca of foodverkoop bij zulke WijkHubs niet is uitgesloten, richt TanQyou zich in zijn (online) shop juist vooral op de verkoop van mobiliteitsproducten.

Eerder schreef Food Inspiration al dat Elon 'Tesla' Musk wél toekomst ziet voor weggebonden horeca in het tijdperk van de elektrische auto.