Op vakantie in eigen land? Een vraag die deze zomer veel wordt gesteld, nu reizen naar het buitenland niet vanzelfsprekend is.

Door de consequenties van het coronavirus verschenen er afgelopen weken steeds meer creatieve vakantie-in-eigen-land concepten. Zo kunnen vakantiegangers met reisorganisatie Corendon op een all-inclusive vakantie naar Zandvoort en via de start-up Campspace kan worden gekampeerd in privétuinen. 

Hans Steenbergen sprak tijdens de derde uitzending van online talkshow Studio Food Inspiration met Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay en Camille Oostwegel, managing director Oostwegel Collection, bekend van de chateau hotels in Limburg, over de toekomst van de toerismebranche, die - na maanden stil te hebben gelegen - langzaam weer in beweging komt. 

Fotografie: Camille Oostwegel en Marijke Schreiner bij Studio Food Inspiration door Nathalie Brugman

Hoe heeft de afgelopen periode jullie geraakt?

Schreiner: “Stayokay heeft 22 locaties in Nederland en daar was het behoorlijk stil de afgelopen tijd. We zijn al lang geen ‘gewone’ jeugdherberg meer. Zo kunnen gasten terecht bij prachtige eco-accommodaties midden in de natuur, maar ook een verblijf in de grotere steden kan in privé- of groepskamers. Voordat het coronavirus toesloeg was er in Amsterdam een enorme stroom aan tourisme. De grote aantallen toeristen zorgde voor frictie tussen bewoners en de branche. We waren met de gemeente in gesprek om samen tot oplossingen te komen. Maar met een huidige bezettingsgraad van tien procent in de hotels, is dat probleem niet meer aan de orde.” 

Oostwegel: “Begin dit jaar heb ik het stokje overgenomen van mijn vader en heb ik de leiding in ons familiebedrijf. Van te voren ga je er vanuit dat er een aantal crisismomenten in je carrière zullen zijn. Dat zo’n moment zo snel al zou komen had ik alleen niet verwacht. Gelukkig zien we nu een aardige groei ontstaan van Nederlanders die in eigen land op vakantie willen. De provincie Limburg doet er alles aan om dat verder te stimuleren. Het zijn nog niet de aantallen waar we van dromen, maar ik hoop op meer drukte de komende zomermaanden.”

Wat verwachtingen jullie voor de toekomst?

Oostwegel: “Ik maak me vooral zorgen om wat er gebeurt met onze bezettingsgraad nadat de vakantiemaanden voorbij zijn. Wij hadden voorheen ook veel zakelijke gasten en evenementen zoals huwelijken. Die zullen voorlopig nog wel uitblijven. We proberen de schade zoveel mogelijk te beperken en met een positieve blik naar 2021 te kijken.” 

Schreiner: “Wij zijn van oudsher afhankelijk van de groepsmarkt. Denk hierbij aan: sport- en muziekverenigingen, studenten en scholen. Nu veel grootschalige evenementen nog even niet doorgaan, wordt het lastig deze groepen te vervangen. We proberen het gat op te dichten met Nederlanders die in eigen land blijven tijdens hun vakanties, maar dat is moeilijk aangezien elk hotel naar diezelfde gast op zoek is.”


 

Op welke manier onderscheiden jullie je de komende periode?

Schreiner: “We kunnen onze prijzen niet aantrekkelijker maken dan ze al waren. De komende periode zijn we vooral bezig om ons actief op social media te presenteren. We willen laten zien dat we een uitstekend alternatief kunnen bieden ter vervanging van een reis naar het buitenland.”

Oostwegel: “Je ziet dat sommige hotels hun kamers nu voor dumpprijzen verhuren. In die strategie gaan wij niet mee, we zouden namelijk niet dezelfde service kunnen bieden die men van ons gewend is. Wij vinden het belangrijker om waarde toe te voegen aan het verblijf van onze gasten. We hebben nu een nieuw concept: Stay your way. Bij een verblijf van drie of meer nachten krijgen onze bezoekers 150 euro krediet om te besteden in één van onze faciliteiten. Op die manier stimuleren we dat gasten langer blijven en wordt het geld in onze restaurants en hotels uitgegeven.”