Wat zijn de gevolgen van de acute crisis? Co-founder van Food Inspiration Hans Steenbergen volgt de ontwikkelingen op de voet. Zes observaties over het verloren jaar 2020.
De vraag die veel ondernemers nu stellen is: hoe overleeft mijn bedrijf dit? En als de crisis eerst nog verergert voordat hij verbetert, wat gaan consumenten en bedrijven de komende maanden doen? Komen ze dan überhaupt nog de deur uit of gaan ze alles online doen? Ik zie het volgende gebeuren.
1. Thuis met vakantie
Deze zomer zullen mensen meer in eigen land blijven; een vakantie in het buitenland zal als een risico worden gezien. Ook zullen meer mensen ervoor kiezen om thuis de vakantie door te brengen. Better safe than sorry. Veel meer dan anders kiest men er voor om tijd door te brengen in eigen familiekring. Gedwongen cocooning in eigen huis met als gevolg minder dagtochten, minder restaurant- en cafébezoek, minder hotelovernachtingen.
De economische gevolgen voor toerisme, hotellerie en restaurants zijn enorm. De afgelopen veertien dagen is er een stortvloed aan annuleringen geweest: de ingeboekte omzet van het tweede kwartaal 2020 is in een mum van tijd in rook opgegaan.
We gaan meer thuis blijven. Willen we toch een makkelijke maaltijd thuis, dan laten we die bezorgen. De bezorgmarkt gaat exploderen, een tekort aan koeriers dreigt. Thuisbezorging groeit maar zal niet de gehele verloren omzet van restaurants opvangen. Foodretail gaat enorm plussen. De supermarkten, jarenlang geconfronteerd met minimale groei, gaan een goed jaar beleven. Er wordt vaker thuis gegeten dan ooit. Ook het laten bezorgen van boodschappen thuis, zal fors groeien. Mogelijk zit private dining in de lift; veilig met collega's of familie eten, zonder anderen te ontmoeten. Er komen meetings met minder mensen.
2. Minder onderweg
Er wordt veel meer thuis gewerkt de komende maanden. Dat heeft gevolgen voor alle weggebonden bedrijven en knooppunten in vervoer. Pompstations langs de weg krijgen veel minder mensen over de vloer. Ook hotels die het moeten hebben van de zakelijke markt zullen merken dat mensen vaker kiezen voor digitale ontmoetingen.
Het aantal vliegbewegingen neemt dramatisch af: foodaanbieders op vliegvelden krijgen enorme klappen te verwerken. Ook de makers van vliegtuigmaaltijden kampen met een gigantische terugval van de vraag. Contractcateraars krijgen zware klappen; sommige grote kantoren zoals Nike in Hilversum sluiten helemaal; andere bedrijven moedigen het thuiswerken aan waardoor de omzet in bedrijfsrestaurants daalt.
3. Geen events
Massaal worden events geannuleerd of uitgesteld. De golf annuleringen waarmee hotels en congreslocaties te maken hebben is ongekend. De agenda voor de tweede helft van dit jaar loopt bij de locaties nu al over omdat veel organisatoren op zoek zijn naar een alternatieve datum. Congreslocaties, eventorganisatoren, beursorganisatoren, partycateraars, bedrijven die licht en geluid leveren, standbouwers, uitzendbureaus die hospitality medewerkers leveren, fotografen: de hele eventindustrie ligt op zijn gat, geveld door de angst voor het virus. Tekort aan liquiditeit bedreigt de continuïteit van veel bedrijven. Arbeidstijdverkorting, overheidssteun en het opnemen van vakantiedagen kunnen soelaas bieden.
4. Niet de stad maar de natuur
De stad raakt even uit de gratie. Als we vertier of ontspanning willen, gaan we de natuur in die veilig, schoon en gezond is. Hoe minder mensen we tegenkomen, hoe veiliger het is. We kiezen voor simpel en basic: wandelen of fietsen, we nemen eten van thuis mee: het lijken de jaren vijftig van de vorige eeuw wel. Steden worden vanwege de drukte gemeden. Dagtrips, korte stedenvakanties, museumbezoeken, festivals, concerten worden gecanceld: in plaats van kicks en opwinding kiezen we voor rust en ruimte. Het platteland zal in de zomer van 2020 in trek zijn.
5. Nieuwe knusheid
De adoptie van een rustige huiselijke levensstijl levert extra geld op. Geld dat niet besteed wordt aan reizen, uit eten gaan, vakanties en vertier, zal deels op de spaarrekening terecht komen. Omdat thuis meer tijd wordt doorgebracht gaat een deel van het vakantiebudget naar investeringen om de woning te verfraaien, zoals nieuw terrasmeubilair, bbq-sets, tuinverlichting etc. Bouwmarkten gaan goede zaken doen in de plotselinge trend van nieuwe knusheid. Ook zijn er grotere investeringen voor entertainment thuis te verwachten, zoals aankoop van grotere televisies. Streamingsdiensten zoals Netflix worden meer dan ooit bekeken. Er gaan ook meer boeken gelezen worden.
6. Het klimaat
De corona-crisis kent alleen maar verliezers: mensen sterven, angst waart rond, bedrijven liggen van het een op het andere moment op apegapen. Toch is er nu ook al een winnaar aan te wijzen: het klimaat. De luchtkwaliteit boven China is sinds jaren niet zo goed geweest omdat veel fabrieken gedwongen stilliggen. De files tijdens de spits op de Nederlandse snelwegen worden kleiner met minder uitstoot tot gevolg.