Twee producenten van vleesvervangers sorteren voor; ze richten zich in de aanloop naar de Nationale Week Zonder Vlees direct tot de consument. Zowel Meatless Farm als De Vegetarische Slager sloegen de handen ineen met deliveryspecialisten voor pop-ups in Amsterdam. De vleesloze week van Isabel Boerdam bereikt inmiddels een miljoenenpubliek.

Op de foto: Isabel Boerdam

Bijzonder is dat beide producenten samenwerken met een partner die gericht is op delivery. De Vegetarische Slager koos voor bezorgplatform Deliveroo. Samen openen ze morgen het tijdelijke restaurant De Vleesch Lobby. Het is een virtueel burgerrestaurant, een appstaurant dus, dat vegan burgers van De Vegetarische Slager bezorgt. De pop-up richt zich op Amsterdam en is tot en met 17 maart geopend.

De Vleesch Lobby is niet nieuw; onder deze naam opende de vegetarische slager Jaap Korteweg himself drie jaar geleden, voordat Unilever zijn bedrijf kocht, een restaurant in Den Haag.

De consument kan bij het tijdelijke appstaurant van De Vleesch Lobby kiezen uit drie veganburgers met fantasievolle namen als de Knapperige Bofkipburger, de Ereburger en de Ereburger XXL. Verder worden loaded fries geserveerd onder de gerechttitels Chili con Rul Gehackt, Koreaanse Kipstuckjes en Goede Karma Shoarma.

Meatless Farm

Meatless Farm, maker van eveneens vleesvervangers, nam gisteren in de Amsterdamse Kromhouthallen naar eigen zeggen de eerste dierloze drive-through in gebruik. Samen met restaurantketen Salsa Shop, ook sterk gericht op delivery, schotelt het bedrijf de klanten veganistische burrito’s voor à 1 euro per stuk. De drive is toegankelijk voor auto’s, fietsen en scooters en sluit zijn deuren zaterdag weer.

Nationale Week

De Nationale Week Zonder Vlees is dit jaar van 8 tot en met 14 maart. Of het toeval is dat de campagneweek start op Internationale Vrouwendag, vertelt het verhaal niet. Wel wijzen alle onderzoeken al jaren in déze richting: mannen zijn moeilijker te porren voor compleet dierloze consumptie dan vrouwen.

De campagneweek beleeft zijn vierde editie; volgens initiatiefneemster Isabel Boerdam namen vorig jaar 2,4 miljoen Nederlanders eraan deel. Topchef Peter Lute ontwikkelde een speciale Week Zonder Vlees Restaurantbox.