De mens went snel aan luxe. Nu consumenten ruime keuze hebben aan bezorgmaaltijden, van goede hamburger tot zesgangenmenu van sterrenniveau, zullen ze dat blijven verwachten. In 2021 wordt dan ook een groei van 29 procent verwacht in de afhaal- en bezorgmarkt ten opzichte van 2021. Die markt is grotendeels lokaal, er zijn een klein aantal ondernemers die landelijke bezorging aanbieden, met name topchefs als Ron Blaauw* en Syrco Bakker**. Horecaondernemer Han Ji bezorgt sinds 25 januari ook landelijk. Hij legt uit waarom, en wat de voor- en nadelen zijn.
Op de foto: Asian High Tea@Home van HanTing.Delivery
Han Ji is eigenaar van de Han Group, waar UMAMI by Han, met zes vestigingen, Street Food by Han, HanTing Bistro, Japanese Sandwich Bar, Japanese Curry Bar en Nature's Lunchroom en gastronomisch Restaurant Zheng onder valt. Ji, die in China geboren werd, combineert in al zijn restaurants "Oosterse concepten met een Westerse twist". Hij legt uit dat hij bestaande klanten wil bereiken, maar dat het logistiek een grote uitdaging is.
Logistieke uitdaging
Han Ji: “Een groot deel van onze klanten komt normaal gesproken vanuit het hele land, zowel zakelijk als privé. Die kunnen we nu niet bedienen, dus besloten we om landelijk te gaan bezorgen. Daarbij zou het mooi zijn als nieuwe klanten ons kunnen vinden. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het is een behoorlijke uitdaging om de interne logistiek en contact met de logistiek partner efficiënt in te richten. Daar komen natuurlijk ook kosten bij kijken, waardoor het break even point van bezoring een stuk hoger ligt. Landelijke bezorging is dan ook alleen mogelijk omdat we een grotere onderneming zijn.“
Veel keuzevrijheid
Ji ziet dat zijn consumenten steeds sterker individuele wensen krijgen: elke gast wil grote keuzevrijheid hebben. Hij kiest er dan ook voor om vier totaal verschillende menu's te bezorgen (zie kader), ook al is dat financieel en logistiek lastiger. Het past in zijn langetermijnstrategie, waarvoor hij veel gebruik maakt van big data. Hij houdt al sinds de start van zijn horecagroep in 2009 allerlei data bij: hoe veel gasten besteden, hoe frequent ze bestellen, in wat voor groepen en wat hun smaakvoorkeur is. Die informatie gebruikt hij praktisch om het logistieke proces in goede banen te leiden, maar ook om trends te signaleren. Ji: “Technologie en individualisering gaan veel invloed hebben op de verwachtigen van consumenten. Hoe flexibeler de horeca kan worden, hoe beter. De routines van nu worden steeds losser. Over vijf jaar willen vrienden in Eindhoven, Tilburg en Londen misschien wel samen online eten. Als dat het geval is, hoe kunnen wij ze dan bedienen? Deze landelijke bezorging is een eerste stap in dat proces."
Vier menu's
|