Meer lucht in je longen betekent meer lucht in je hoofd

Danny van der Linden is eigenaar van Landen in je Lijf en energie- en vitaliteitscoach. Hij geeft trainingen en coacht mensen in het doorbreken van gedragspatronen. Food Inspiration vroeg Danny om tips hoe je in coronatijden fit en vitaal kunt blijven.  

Tips voor thuiswerken

Veel mensen vinden een dag thuiswerken fijn, maar een hele week is wat anders. We missen onze collega’s, een praatje en de variatie in de dag. Mensen met kinderen zijn ineens de hele dag leraar en ouder. Dat vraagt veel van ons. Het is daarom belangrijk om ontspanning te blijven zoeken. Probeer de dag zo in te delen dat je een goede mix hebt tussen werk, rust en de kinderen. Eet niet achter je laptop. En plan een break in midden op de dag. Ga bijvoorbeeld buiten wandelen, of doe rek- en strekoefeningen.

Tips voor meer energie

Normaal gesproken is de lente een periode waarin we massaal naar buiten gaan en energie krijgen. Nu houden de coronamaatregelen ons binnen. Onze vrijheid is begrensd. Een bezoek aan de supermarkt is al een uitje. Toch kan je dingen blijven doen die je energie geven. Zet eens op een rijtje waar je blij van wordt, wat je energie kost en wat je energie oplevert. Ga bijvoorbeeld iets creatiefs doen, pak een oude hobby op, lees een boek of luister naar je favoriete muziek. Je zult zien dat jouw favoriete activiteit ook in deze energieslurpende tijden je extra energie geeft.

Tips voor meer lucht 

Wist je dat je longen voor 40 procent bepalend zijn voor je energie? En dat we slechts 30 procent van onze longcapaciteit benutten? Een goede ademhaling zorgt letterlijk voor meer lucht, in je hoofd en in je longen. Doe daarom regelmatig een ademhalings- of meditatieoefening. Een hele simpele oefening is inademen via de neus en uitademen via de mond. Doe dat drie keer op een dag een aantal keer. 

Tips voor meer goede gesprekken

Deze periode biedt ondanks de intense situatie de ultieme gelegenheid om meer tijd door te brengen met het gezin, familie en vrienden. Maak tijd voor een goed gesprek met je partner of beste vriend(in), in real life of via een (video)call. Door te luisteren en te begrijpen hoe de ander zich voelt houd je verbinding met elkaar en kom je dichter tot elkaar. Spel een spelletje in plaats van voor de televisie te hangen. Bel eens met je opa en oma, of plan een beldiner met vrienden.

Tips voor goede voeding

We zijn meer thuis, en eten meer thuis. Wat je eet bepaalt voor een groot gedeelte hoe je je voelt. Zorg daarom dat je gezond eet. Drink 2 liter water per dag en het liefst geen of weinig alcohol. Eet veel groente en fruit met vitamine C zoals kiwi, spinazie, bloemkool, avocado, groene appel en augurk. En zorg voor voldoende vitamine D door zoveel mogelijk zonne-energie mee te pakken.