De samenleving is in shock. In plaats van vertrouwen is angst gekomen. Angst voor besmetting, contact, aanraking, uitgaan, angst voor de ander. Iedereen zit thuis en niemand gaat meer uit. Uitgaan wordt geassocieerd met dreiging. De hotels die de gast vertrouwen geven, hebben de beste papieren in handen. 

01. Lagere bezetting

Door het volledig stilvallen van het internationale reisverkeer is de bezettingsgraad in april tot een historisch dieptepunt gedaald. Het volledig herstel gaat zeker twee tot drie jaar duren. De hotellerie in Amsterdam krijgt de grootste klappen. Pas als er een vaccin is of een snelle goedkope test, zal het vertrouwen terugkeren op het oude niveau. Het inktzwarte beeld in de wereld is overal hetzelfde. Hilton International rapporteert een daling in revPAR (gemiddelde kameropbrengst) met 90% in de maand april. Intercontinental rapporteert 80% terugval. Ook andere internationale hotelbrands duikelen diep in het rood. In Azië zien we de eerste tekenen van een zeer voorzichtig herstel van het vliegverkeer en aantal hotelovernachtingen.

02. Prijsdumping op de loer

Nu het aanbod aan hotelkamers veel groter is dan de vraag ligt prijsdumping op de loer. Beter een gevulde kamer met minimale marge dan een lege kamer, denken veel hotelmanagers. Uit de crisis van 2008 is geleerd dat het jaren duurt voordat kamerprijzen weer op het oude niveau zijn. Dat zal de rendementspositie van hotels de komende jaren nog meer onder druk zetten. Niet alleen zijn er minder bezoekers, ook de gemiddelde kamerprijs zal dalen door onderlinge concurrentie. 

03. Online business

Er zal door zakenmensen structureel minder gereisd gaan worden. Online vergaderen via Hangout, Zoom of Teams blijkt effectief in kosten en tijd. Internationaal live contact zal door de beperkende maatregelen heel langzaam op gang komen. Het vliegverkeer krijgt een dreun die nog veel harder aankomt dan de aanslag op de Twin Towers van 11 september 2001. 

04. Economische crisis

Niemand weet met hoeveel procent de economie terugvalt. Wordt het 5% of 10%? En wat is de verwachting wereldwijd? Zeker is dat economen en financiële experts spreken van een crisis die groter is dan die van 1929. Massale ontslagen en faillissementen worden ook in Nederland verwacht. In Amerika - de grootmacht zonder sociaal vangnet - zijn binnen een maand 20 miljoen mensen werkloos geraakt. De crisis zal leiden tot rem op consumentenuitgaven en investeringen. In tijden van nood pot de consument op. Intussen staan de opkopers klaar. Bedrijven en particulieren met kapitaal gaan op koopjesjacht. 
 

Benieuwd naar de andere negen uitdagingen? Check het hele artikel in het gratis digitale Food Inspiration magazine 'Coronaproof horeca'.