De redactie van Food Inspiration was vorige week in Londen. Vier dagen lang gingen hoofdredacteur Maaike de Reuver en cameraman Kees van Duinhoven op zoek naar de nieuwste concepten en de meest opvallende ontwikkelingen in deze bruisende foodcapital. Dit zijn de 5 trends die hen opvielen.
1. Foodinnovaties in woonwijken
In de Britse hoofdstad zijn – mede door corona – in de afgelopen jaren een hoop standalone horecazaken gesloten, waarna de locaties veelal werden overgenomen door ketens. Het aantal horecalocaties groeit ook, vooral vanwege de aanbouw van nieuwe shopping malls en foodcourts. Veel van die locaties zijn zo pretentieus opgezet dat ze voor zelfstandige horeca-ondernemers vrijwel niet te betalen zijn, waardoor ook daar de grote partijen overblijven. De grote worden zo alleen maar groter. Overigens gaat het hierin niet enkel over de grote Amerikaanse fastfoodketens. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook veel eigen succesvolle foodformules. Merken als Caffè Nero, Pret A Manger, ITSU en LEON – allemaal met tientallen vestigingen in de stad.
Voor het ontdekken van de nieuwste foodconcepten moet je vanwege die groei van ketens al bijna niet meer in het centrum zijn. Voor het spotten van innovaties trok Food Inspiration daarom naar de creatieve (woon)wijken. Hier zie je veel meer vernieuwing, ook doordat veel Londenaren meer thuiswerken dan pre-covid, en dus rondom hun huis op zoek gaan naar nieuwe foodconcepten. Bovendien is de huur hier nog enigszins betaalbaar voor ondernemers, en dus aantrekkelijk voor start-ups. Dit zie je onder andere in de wijken Newington Green, Hackney en Islington. In die laatste wijk ontdekten wij het smalle straatje Camden Passage, vol met vernieuwende concepten. Onder andere buns from home, The Pig and Butcher en Redemption Roasters zijn hier gevestigd (zie verderop in dit artikel verdere uitleg over deze concepten).
2. Inclusie en diversiteit
In de Londense foodservice lijken de maatschappelijke thema’s inclusie, gendergelijkheid en diversiteit flink doorgedrongen. Zo ontdekten we het inclusieve concept Redemption Roasters, een koffiebar en -branderij die werkt met (ex-)gedetineerden. De koffiebranderij bevindt zich in de Mount Prison gevangenis, op een uur rijden van Londen. De gevangenen die in de branderij werken leren de praktische skills van het branden van de bonen. Ook leren ze hier het baristavak. Het geeft ze zelfvertrouwen, en een kans op een baan in een van de koffiebars op het moment dat hun straf er op zit. In de koffiebars worden de mensen verder opgeleid en leren ze het vak van hospitality, waarna ze vaak doorstromen naar andere horecazaken. Zo leren ze een zinvol vak, waardoor de kans kleiner is dat ze terugvallen in de criminaliteit. Een mooi voorbeeld van een horecaconcept dat mensen met minder kansen toch een kans biedt.
Ook het Indiase restaurant Darjeeling Express helpt een groep die een achterstand ervaart in de horeca: vrouwen. In een restaurantwereld die traditioneel gedomineerd wordt door mannen, voelen zij zich vaak niet op hun gemak. Maar bij dit restaurant in de wijk Soho voelen vrouwen zich welkom en gewaardeerd. Hier werken enkel dames in de keuken. Het restaurant is een daverend succes, mede dankzij de bezielende leiding van eigenaresse Asma Kahn – die je kunt kennen van de Netflix-serie Chef’s Table. Er is zelfs een wachtlijst van vrouwen die bij Kahn in de keuken willen werken. Een droom voor veel horecazaken die te maken hebben met personeelstekorten! Lees hier meer over Darjeeling Express »
3. Vernieuwers kiezen vegan als basis, en vlees als optie
Toen we vanuit Food Inspiration drie jaar geleden in Londen waren, waren bijna alle nieuwe concepten die we ontdekten vegan. Vegan donuts, vegan to go, vegan kebab, vegan sushi; als het niet plantaardig was, was het niet hip. Maar die tijd van 100% plantaardige innovatie lijkt achter ons te liggen. De innovatieve concepten die we nu ontdekten werken bewust, lokaal, met groenten in de hoofdrol en met ook een beetje ruimte voor dierlijke eiwitten. Naast vegan is er weer ruimte voor vlees en vis. Het mag tegenwoordig naast elkaar bestaan. Zo staan er bij de trendy natuurwijnbar en restaurant Jolene in de hippe wijk Newington Green naast groentegerechten ook buikspek en zeeduivel op het menu. Het populaire fast casual concept Farmer J, met acht locaties in de stad, draait om kant-en-klare maaltijden die in de open keuken van de zaak vers bereid worden. De ingrediënten zijn afkomstig van lokale boeren. De gast selecteert een basis van rijst, pasta of sla voor zijn of haar 'fieldtray', en kiest vervolgens de groenten. Vlees en vis zijn als extra optie bij te bestellen.
4. Bakery als betaalbare luxe
Bakery is hot. Het is een betaalbare luxe in een tijd waarin de horeca voor sommige consumenten onbetaalbaar is geworden. Een prijs van 5 pond voor een bun of cruffin van een ambachtelijke bakkerij in Londen is alsnog relatief hoog, maar het is nog wel een bedrag dat de meeste mensen kunnen betalen voor een genietmomentje buiten de deur. Een bakkerij die op dit moment hoge ogen scoort onder de Londenaren is buns from home. Gestart in de coronatijd door twee broers die niet zo veel te doen hadden en net als de rest van de wereld aan het bakken sloegen. De buns die ze maakten verkochten ze online. De ene broer bakte, de ander bezorgde. Toen de horeca weer open ging bleef de vraag naar hun baksels zo groot dat ze een fysiek uitgiftepunt openden. Inmiddels bakken ze niet meer vanuit huis, maar de naam buns from home is gebleven. De teller staat op zeven locaties en de planning is om er dit jaar nog zeven te openen. De buns zijn hun enige product, in een paar verschillende smaken, waaronder de cinnamon bun, een chocolade hazelnoot bun en een vegan variant. Op een gemiddelde zaterdag worden er zo’n 5.000 buns verkocht per locatie.
5. Opkomst van de restopub
Londen staat bekend om de vele pubs. Maar net als in veel andere steden verdwijnt de drankverstrekkende bar hier ook steeds meer uit het straatbeeld. Gelukkig komt er iets nieuws voor in de plaats. We zien de opkomst van horecaconcepten die (bier) drinken combineren met een kwalitatief aanbod van barbites. Dit fenomeen van restobars of gastropubs is niet nieuw, maar doordat het aantal kroegen blijft afnemen, wordt hun rol in de horeca steeds groter. Het is een plek waar je op een informele manier kwalitatief kunt eten, en drinken.
In Londen ontdekten we een hoop pubs waar je een prima pint kunt drinken, maar ook fantastisch kunt eten. Zo heeft de lokale pub The Pig and Butcher in de wijk Islington een keukenteam dat verse maaltijden bereidt van ingrediënten die dagvers worden afgeleverd door lokale leveranciers. Alle producten worden van kop tot kont verwerkt. Op het menu staat onder andere een gerecht gemaakt van varkenskop.
Ook bij alle zes de locaties van The Blue Posts pubs staan bijzondere bites op het barmenu, maar bij de locatie op Rupert Street in het bijzonder. Hier eet je als borrelhap onder andere gefermenteerd aardappelbrood met een saus van opgeklopte kabeljauwkuit. Hoe zulke hoogstaande happen in een pub belanden? Onder de bar bevindt zich Michelinrestaurant Evelyn’s Table. De gastronomische bites die boven in de bar geserveerd worden, komen uit de keuken beneden.
Meer weten? Bekijk hier ook de video die we maakten over pubfood in Londen »