Terwijl gasten staan te trappelen om weer met elkaar het glas te heffen, blijft de horeca vooralsnog gesloten. Het coronavirus heeft een groot effect gehad op de branche. Wat is – na bijna een jaar COVID-19 – het perspectief voor de horeca?
Coverfoto: een leeg restaurant bij Hotel Mooirivier, maar hopelijk snel weer vol met gasten
Tijdens Studio Food Inspiration op 3 februari, bespraken moderatoren Hans Steenbergen en Maaike de Reuver dit thema met verschillende horecaondernemers en financiële experts. De redactie zette vijf tips op een rij.
1.Wees voorbereid op de heropening
Gasten zullen na de heropening van de horeca nog veel waarde hechten aan hygiëne. Zorg ervoor dat je hen een veilig gevoel geeft door je hygiënemaatregelen zichtbaar te maken. Verwacht wordt dat mensen voor een veilig gevoel, de voorkeur geven aan buiten versus binnen. Maak je terras aangenaam door middel van een gezellige sfeer, een speciale menukaart voor buiten en genoeg verhitting/verkoeling. Gebruik deze tijd om aanpassingen te maken, zodat je op volle toeren kunt draaien wanneer je de deuren weer mag openen.
2.Start met e-commerce
Door COVID-19 is het digitale consumentengedrag met tien jaar versneld. Door deze digitale revolutie kopen mensen steeds meer online en ontstaan kansen voor horecaondernemers. Wie z’n eigen menu’s, producten of andere diensten verkoopt via een eigen kanaal, kan op die manier extra inkomsten genereren, meer klantenbinding creëren en heeft bovendien door data meer inzicht in de wensen en andere kenmerken van z’n gast/klant.
3.Ken de verwachtingen van je gast
Door COVID-19 zijn de toekomstige verwachtingen van gasten veranderd. Thuiswerken blijft gedeeltelijk onderdeel van de toekomstige werkweek. Het ‘momentje er even tussenuit’ wordt daardoor belangrijker. Zo zullen thuiswerkers vaker een koffie buiten de deur willen drinken, of zelfs een plek opzoeken waar ze rustig met hun laptop kunnen zitten. Daan Smeltzer, de ondernemer achter STAN&CO Utrecht, deed bijvoorbeeld een onderzoek onder zijn gasten, om erachter te komen wat ze verwachten na de heropening van de horeca.
4. Blijf rekenen
Ondanks dat veel ondernemers hun hoofd boven water proberen te houden, moet het wel wel betaalbaar blijven. Horecaondernemers staan bekend om hun emotionele binding met hun gasten en personeel. Niemand wil zijn deuren permanent sluiten. Wanneer je ervoor kiest om al je buffers op te maken en extra overbruggingsleningen aan te vragen, maak dan wel een doorberekening zodat je weet dat je de schulden die je nu opbouwt ook weer kan afbetalen. Natuurlijk hopen we met de heropening op volle zalen maar blijf realistisch over je capaciteit. Houd de kengetallen in het achterhoofd en zorg dat je precies weet wat je financiële lasten zijn.
5. Wees niet verlegen
Om de buffers weer te spekken moet omzet worden gedraaid. De horeca is hard geraakt door de coronacrisis en gasten zijn daar goed van op de hoogte. Mensen zullen dan ook heus niet gepikeerd zijn wanneer je als ondernemer je prijzen iets omhoog gooit. Een paar cent meer voor de koffie, heeft men er graag voor over na het lange thuiszitten. De verwachting is ook dat gasten de eerste periode na de lockdown flink willen uitpakken wanneer ze weer eens uit eten gaan. Bied je gasten dan ook de optie om een mooie fles wijn te kiezen, of een extra tussengang, zo draai jij weer meer omzet.