Het is een gedurfde campagne van de Britse overheid om het Britse publiek terug in de horeca te krijgen: Eat Out to Help Out. De Britse overheid betaalt de hele maand augustus de helft van de rekening van restaurantgasten. Uiteraard met de nodige haken en ogen: alleen op maandag, dinsdag, en woensdag, maximaal 10 pond per persoon korting, en geen korting op alcoholische dranken. Maar desondanks is de actie een succes. Meer dan 35 miljoen maaltijden werden op die manier gesponsord bij 85.000 aangesloten restaurants. Wat zijn de lessen?
Niet goedkoop
Laten we meteen met de deur in huis vallen. De Eat Out to Help Out campagne kost de Britse belastingbetaler ongeveer 650 miljoen pond. Aan de ene kant is dat niet goedkoop, maar aan de andere kant stevent de foodservice af op een enorm omzetverlies van miljarden euro's. Meer dan dat, de huidige coronamaatregelen treffen de horeca en foodservice harder dan veel andere sectoren. Een campagne als Eat Out to Help Out zou ook in België de horeca een broodnodige boost kunnen geven. Mits het op een verantwoorde manier gebeurt natuurlijk.
Uit eigen zak verlengen
Britse restaurateurs zijn in ieder geval blij met de campagne. Zo blij zelfs, dat een aantal restaurants in Londen ervoor kiezen om de campagne in september door te trekken en de kosten uit eigen zak te betalen. Een korting van 50 procent is een radicale stap die veel restaurants zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven, maar omdat de overheid het risico op zich heeft genomen en het aantal restaurantbezoeken explosief heeft doen stijgen, voelen veel ondernemers zich gesterkt om de actie voort te zetten.
Kanttekeningen en critici
De campagne heeft ondanks het succes ook op veel kritiek kunnen rekenen. Is het wel veilig om mensen zo massaal weer de restaurants te laten opzoeken? Moet de overheid net zo veel korting geven op een fast food burger als op een gezonde maaltijd? De horeca laat iedere dag zien dat het mogelijk is om op een verantwoorde manier te genieten van een maaltijd buiten de deur, en mensen zijn nog altijd vrij om zelf hun voedselkeuze te maken. In Engeland lijkt de campagne met succes het consumentenvertrouwen op te krikken en extra omzet te genereren. Een voorbeeld om te volgen? Het zou kunnen.