Hoera! De horeca is weer open! Laten we er de komende tijd weer zo vaak mogelijk op uitgaan in ons eigen land! Laat de euro's weer rollen in de horeca, want veel ondernemers hebben de omzet en onze morele support hard nodig. Daarom presenteren wij je deze week een aantal cityguides met de tofste concepten uit Nederland. Vandaag: Utrecht.

Utrecht is de (studenten)stad van de grachten met terrassen aan de werf. En nog altijd heeft de stad geen Michelinrestaurants, maar dat betekent niet dat de Domstad geen goede horeca huisvest. In tegendeel, goede restaurants alom. En wist je dat Utrecht zelfs koploper is op het gebied van vegetarisch eten? Wij selecteerden 25 culinaire hotspots. Een mix tussen oude en nieuwe concepten, upcoming en gevestigd, van fine dining tot fastfood. 

De openingstijden van de genoemde concepten zijn de reguliere openingstijden, en kunnen vanwege de coronasituatie afwijken. Check de websites van de concepten voor de meest actuele bezoekersinformatie. 

Fine dining

Héron Petit Restaurant

Victor Stukker en Joyce Bielderman zijn bekende gezichten in de Domstedelijke horeca. Hun petit-restaurant Héron staat voor puur en eerlijk eten. Ze werken nauw samen met lokale boeren, tuinders, wijnleveranciers, veehouders, kaasmakers en vissers. Wat lokaal verkrijgbaar en in het seizoen is, staat centraal in de gerechten. Een gedeelte van de ingrediënten plukken ze zelf in hun eigen moestuin. De brigade werkt met producten die geproduceerd zijn met respect voor mens, dier en milieu. Op deze manier ‘scharrelen’ ze het menu bij elkaar. Net als een reiger, 'heron' in het Engels en Latijn.

Hemel en Aarde

In een rustige straat bij het Janskerkhof bevindt zich sinds 2020 hotel The Nox. Het restaurant van het hotel, Hemel en Aarde genaamd, is gevestigd in de voormalige sociëteitszaal van een chique herenclub. De exploitatie ligt in handen van cateraar Vermaat. Chefs Vito Reekers en René van der Weijden hebben samen de regie over de keuken. Het menu is geïnspireerd op de New Nordic cuisine en bevat veel gefermenteerde producten. Er wordt enkel gewerkt met (lokale) seizoensproducten.

Bekijk hier ons video-interview met jonge Utrechtse chefs Tommy den Hartog (Restaurant 273), Vito Reekers (Hemel en Aarde) en Leon Mazairac (Grand Hotel Karel V). 

Restaurant 273

Tommy den Hartog is een van de veelbelovende jonge chefs uit Utrecht. Als geboren Utrechter keerde hij na vele stages en werkplekken bij diverse (sterren)restaurants terug naar zijn roots. Als eigenaar en chef van Restaurant 273, dat in juni 2021 opende, probeert hij een ongedwongen huiselijke sfeer neer te zetten. Den Hartog kookt werelds met lokale ingrediënten. Zo geeft hij zijn steak tartaar een Thaise twist.

Vega(n) restaurants

Le Jardin

Dit restaurant zegt zelf gespecialiseerd te zijn in de groentonomie, de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt. Biologische lokale groenten en kruiden uit het seizoen staan centraal. Le Jardin laat zien dat plant-based eten niet geitenwollensokkerig hoeft te zijn. De gastronomische kwaliteit van de gerechten, het interieur en de service zijn hier van hoog niveau. 

Le Jardin

Copper Branch

Het eerste Nederlandse filiaal van de plant-based fastfoodketen Copper Branch vind je in het hart van de Utrechtse binnenstad. Alle bowls, burgers, snacks en desserts zijn 100% vegan. Copper Branch heeft in thuisland Canada circa 45 restaurants en is daarnaast present in Frankrijk, Brussel en de Verenigde Staten. Lees hier meer over 's werelds grootste quick vegan restaurantketen. 

Botania Food & Beer Garden

Dit vegan all-day horecaconcept is een samenwerking van The Streetfood Club en Bierbrouwer Lowlander, gevestigd in duurzaam warenhuis Green UP in de voormalige bibliotheek op de Stadhuisbrug. De menukaart bestaat uit vegetarische en veganistische gerechten. Alle ingrediënten zijn afkomstig van lokale leveranciers.

VanPlanten

Vegan is booming in Utrecht, getuige de spectaculaire groei van het aantal veganistische restaurants. VanPlanten is zo’n 100% veganistisch restaurant. Ze bieden hoogstaande kwaliteit plant-based gerechten met een wereldmenu dat iedere maand wisselt. De winst gaat niet naar de ondernemers, maar naar dierenwelzijn en milieu. Het restaurant ondersteunt verschillende goede doelen en instanties, zoals de Plastic Soup Foundation, Bont voor dieren en House of Animals.

Vegitalian

Restaurant Vegitalian in de Schoutenstraat steekt de Italiaanse keuken in een plant-based jasje. Alle gerechten voor ontbijt, lunch en diner zijn veganistisch of vegetarisch, en huisgemaakt. 

Stadsjochies

Kastaurant Stadsjochies bevindt zich net buiten de stad aan de Rijndijk. Naar eigen zeggen van de eigenaren proef je lokaal in dit proeflokaal. In het restaurant hebben de gasten uitzicht op de kassen, waarin bloemen, kruiden en groenten groeien die in tal van Utrechts restaurant op de borden liggen. Onder meer restaurants Hemel en Aarde en Karel V zijn vaste klanten van Stadsjochies. 

Stadsjochies

Ontdek alle cool concepts van Utrecht in onze online cityguide. Check hier »

De openingstijden van de genoemde concepten zijn de reguliere openingstijden, en kunnen vanwege de coronasituatie afwijken. Check de websites van de concepten voor de meest actuele bezoekersinformatie. 

Coffee, bakery and lunch

KEEK

KEEK is een biologische bakkerij, winkel en lunchroom, verdeeld over drie locaties in Utrecht. De lunchroom bevindt zich in de Twijnstraat. Alle producten – zowel voor eat in als to go – worden dagelijks vers gemaakt van 100% biologische grondstoffen in de eigen bakkerij annex keuken. Een behoorlijk deel van de pastries is plant-based en zuivelvrij. 

MØS

In de wijk Vogelenbuurt zit koffiebar MØS. Spreek de naam uit als ‘mus’ en je snapt de link met de buurt. Die buurtfunctie is precies waar het om draait. In het centrum zitten koffietentjes genoeg, maar in de (woon)wijken eromheen veel minder. Dat is wat de oprichters van communicatiebureau The Goodplace ook opviel. Ze bouwden een deel van hun kantoor om tot hippe third place voor buurtbewoners en passanten. Bij MØS kun je terecht voor koffie, huisgemaakte sappen, toast, breakfast pancakes, granola, tosti’s en huisgemaakte taarten. 

LandgoedKeuken

In de schaduw van de Domtoren bevindt zich winkel en lunchroom LandgoedKeuken. Het is het horecaconcept van het Betuwse landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. De producten van de lunchkaart zijn 100% biologisch en bereid met ingrediënten afkomstig van het landgoed. Ook kun je hier terecht voor diverse landgoedproducten, zoals kaas, jams, curds of huisgemaakte baksels.

Fastfood

Croquetten Boutique

Als je het beste jongetje van de klas wil worden, dan moet je keuzes durven maken. Bij Croquetten Boutique snappen ze dat en plaatsen ze de croquet op een voetstuk. Handgemaakt, vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en zoveel mogelijk gemaakt van lokale en seizoensproducten. De broodjes zijn speciaal ontwikkeld in samenwerking met een bakkerij en de sauzen zijn huisgemaakt. Croquetten Boutique levert ook aan de Utrechtse horeca.

Broodjes kroket van Croquetten Boutique

Dogma

Gevestigd in een oud slagerspand aan de Voorstraat is Dogma de eerste culinaire hotdog bar van Utrecht. Hun dogma is: de gewone dingen in het leven speciaal maken, van basaal naar bijzonder. Ze experimenteren met ingrediënten en recepten voor zowel de hotdogs als het zelfontwikkelde brood. De premiumization van klassieke fastfood gerechten zien we zelden zo goed uitgevoerd als bij Dogma. Haute dogs ten top. 

Last Vegas

Last Vegas bewijst dat je geen fastfood hoeft te missen als je besluit geen vlees meer te eten. In deze snackbar verkopen ze bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden van tarwe gemaakte bitterballen en kroketten van Captain Food uit Soest, vegan loaded fries en verse friet van zoete aardappel. Het Rad van Frituur – waarbij een draai aan het rad voor 5 euro beslist welke (vega)snack de betreffende gast krijgt – zorgt voor hilariteit onder het uitgaanspubliek.

All day horeca

Mr. Black and the White Ox

Urban bistro the White Ox en bar Mr. Black zijn gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Douwe Egberts fabriek. BLEND, zoals het complex nu heet, is een plek om te eten, slapen, drinken, werken en ontmoeten. Naast de bar en het restaurant zijn er een wijnkamer, vergaderruimte op de 5e verdieping met uitzicht over de stad, een winkel en hotel. De gerechten op de barkaart van Mr. Black zijn creatief ingedeeld naar chilledsaltymeatymessy en greens

Mr. Black and the White Ox, foto door: Nina Slagmolen

The Streetfood Club

Het aanbod bij The Streetfood Club voelt als een food trip door de bruisende stegen van Mexico-Stad en de drukke straten van Bangkok, ondertussen genietend van mooie cocktailbrouwsels van een van de meesterbartenders. Op het menu een smeltkroes van wereldgerechten: van acai bowls uit Bali tot American pancakes en van een frietje rendang tot taco's. Wanneer je binnen komt, ben je in de happy place. Delen, onthaasten, reconnecten en genieten!

The Green House

The Green House was bij de opening in 2018 een van de eerste volledig circulaire restaurants in Nederland. Alles – tot aan het gebouw zelf toe – is ontworpen om volledig afvalvrij te functioneren.  Het menu is – volgens de Dutch Cuisine principes – voor ten minste 80% gebaseerd op groenten, die voor een groot deel uit het eigen greenhouse op het dak van het restaurant komen.

The Green House

Ontdek alle cool concepts van Utrecht in onze online cityguide. Check hier »

De openingstijden van de genoemde concepten zijn de reguliere openingstijden, en kunnen vanwege de coronasituatie afwijken. Check de websites van de concepten voor de meest actuele bezoekersinformatie. 

Cafés en Bars

’t Taphuys

In dit caféconcept tref je een biermuur met bijna zeventig verschillende soorten bier, en een wijnwand met meer dan zestig soorten wijnen. Gasten kunnen met een pasje zelf tappen, proeven en ontdekken. Afrekenen gebeurt per centiliter. ’t Taphuys heeft naast deze vestiging in Utrecht ook locaties in Arnhem en Tilburg.

Lucy Lou - Tacos & Tequila

Bij Lucy Lou - Tacos & Tequila vind je Mexicaans streetfood, zoals taco’s, en andere gerechten uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Aan de bar shaken de bartenders hun signature cocktails. Op de drankenkaart staan meer dan 50 soorten tequila en mezcal.

The Malt Vault

De van origine Australische Said Bijary bestiert met aanstekelijk enthousiasme zijn whiskybar The Malt Vault aan de Oudegracht. Bijary is whiskykenner pur sang en serveert alleen maar kwaliteitswhisky. Als alle zitplekken bezet zijn, doet hij de deur op slot. Hij wil dat iedereen in alle rust kan genieten van z’n whisky.

Said Bijary, foto door: Chantal Arnts

Belgisch biercafé Olivier

Dit is hét biercafé van Utrecht met meer dan 60 bieren in huis. Deze zaak is al jarenlang een begrip in Utrecht en iedereen die er binnenstapt begrijpt meteen waarom. Olivier is gevestigd in een oude schuilkerk en vormt een interessante fusie van klassiek en modern. 

Rum Club

Tropische vibes, island style food en muziek waarop je móét bewegen. Dat is Rum Club aan de Oudegracht. De tiki-cocktailbar is terug als eigentijds barconcept. Het begin van de tiki-bars begon in de jaren vijftig toen de Amerikaan Ernest Gantt het eerste tiki-restaurant opende in Californië. Hij combineerde zijn kennis van tropische oorden met over de top decoratie en exotische cocktails die hij serveerde in het bekende tiki-glas. Ook bij Rum Club is de presentatie van interieur tot drinks en food zeer vrolijk en kleurrijk. Volledig in stijl.

Hotels

The Anthony Hotel

In de bruisende en multiculturele wijk Lombok bevindt zich designhotel The Anthony Hotel. Het hotel bestaat uit 29 lofts, 69 suites, een restaurant en een bar. Het hotel beslaat twee historische panden: een voormalig parochiehuis en het klooster van Sint Antonius - vandaar ook de naam. Het hoteldesign is eclectisch, kleurrijk en fris, met de nodige verwijzingen naar het verleden. Vanwege het gebruik van hout en marmer is de sfeer luxe en tegelijkertijd huiselijk.

Grand Hotel Karel V

Grand Hotel Karel V is hét hotel van Utrecht, gevestigd in een 14e eeuws klooster. In het restaurant, ook Karel V genaamd, is de veelbelovende Leon Mazairac de chef-kok. Mazairac is onder andere bekend van het televisieprogramma BinnensteBuiten, en Utrechtenaren kennen hem als de voormalig chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Podium. Hij nam in 2020 het stokje over van Vito Reekers, ook al zo'n bekende jonge chef in het Utrechtste horecalandschap, die tegenwoordig achter de pannen staat bij restaurant Hemel en Aarde.

Leon Mazairac, foto door: Frank Lindner

Ontdek alle cool concepts van Utrecht in onze online cityguide. Check hier »

De openingstijden van de genoemde concepten zijn de reguliere openingstijden, en kunnen vanwege de coronasituatie afwijken. Check de websites van de concepten voor de meest actuele bezoekersinformatie.