"We gaan de regeneratieve kracht van eten tijdens en na deze pandemie zien."

Sara Roversi is de mede-oprichtster van het Future Food Institute. Daarnaast is zij ook de eigenaar van 20 fast casual restaurants in haar thuisland Italië. Door de coronapandemie ziet zij food meer dan ooit als de essentiële basis van de mensheid.

 

Een onzichtbare oorlog

Italië is één van de landen die het hardst is getroffen door het coronavirus. Roversi: “We vechten een wereldwijde oorlog tegen vijand zonder gezicht. We kunnen het virus niet zien, maar het is overal. Er is niemand op de wereld die het effect van corona niet zal voelen.

 

Terug naar de basisbehoeften

De coronacrisis verandert de eetpatronen van iedereen ter wereld. Restaurants zijn dicht. We koken thuis en eten met onze familie. We zijn de manier waarop we eten delen en ons lichaam voeden aan het veranderen. De eerste behoefte is voldoende eten hebben. De meeste mensen in ontwikkelde landen hebben daar nooit stil bij hoeven staan. Nu stonden we in de rij bij de supermarkt en vochten we soms letterlijk voor ons eten. We reageren als wilde dieren.

"Hoe kunnen we een duurzaam voedselsysteem bouwen?"

De kracht van eten

In deze crisis zien we meer dan ooit de echte kracht van eten en de noodzakelijkheid van eten. Food is ons leven, onze liefde, onze cultuur, onze traditie, onze zorg, onze energie, ons plezier en onze verbinding met de wereld. Roversi: “Als gevolg van de lockdown ervaart iedereen een volledige herstart. We gaan de regeneratieve kracht van eten tijdens en na deze pandemie zien.” De hamvraag van de voedingsindustrie de afgelopen jaren was: hoe voeden we tien miljard mensen in 2050? Hoe kunnen we een duurzaam voedselsysteem bouwen? Deze vragen zijn relevanter dan ooit.

 

De essentiële behoefte van de mens is eten

Roversi: “Hetgeen dat me het meest zorgen baart is dat boeren hun producten niet meer kwijt kunnen. Het complete voedselsysteem is verstoord omdat zoveel restaurants en dergelijke dicht zijn en zoveel producten verloren gaan. Iedereen heeft het over de economie, maar ik denk dat we moeten kijken naar de essentiële behoefte van de mens: eten. En naar hoe we ons voedselsysteem kunnen redden.”

 

Wat verandert er?

We leven is een tijd van basisbehoeften. Het is misschien wel de grootste reset allertijden. Roversi: “Ik hoop dat ons voedselsysteem lokaler en minder globaal wordt na deze crisis. De situatie maakt duidelijker dan ooit dat we op een circulaire manier moeten gaan leven en dat we moeten eten wat er in onze omgeving wordt geproduceerd, om zo het systeem en de boeren in leven te kunnen houden.”

Het originele interview in het Engels is te lezen in de internationale editie van Food Inspiration magazine