Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.
De Treeswijkhoeve** bestaat 35 jaar
Het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Treeswijkhoeve bestaat 35 jaar. Om dat te vieren kondigen eigenaren Dick en Anne-Laura Middelweerd verschillende activiteiten aan rondom het jubileum. “We willen geen groot feest voor onszelf geven, maar vooral leuke dingen doen met onze gasten”, aldus Dick Middelweerd.
Zo vindt er op 16 maart een wijnmakersdiner plaats in het restaurant in Waalre. Middelweerd: “Jaren geleden reden wij met de kinderen naar Italië om vrienden een handje te helpen met hun olijvenoogst. Daar leerden we de lokale wijnmaker Roberto Lucarelli kennen. Hij komt in maart naar Waalre om zijn wijnen toe te lichten, wij serveren vijf bijpassende gerechten. Het leuke is dat veel mensen uit de omgeving van Waalre, Lucarelli ook kennen en wel eens bij hem zijn langs geweest. Er wordt nu al heel enthousiast gereageerd op de aankondiging van het diner.”
De vieringen rondom het 35-jarige jubilieum vormen ook de afsluiting van een donkerdere periode voor de Middelweerds. Eind 2021 brak er namelijk brand uit in De Treeswijkhoeve, waardoor de zaak in 2022 een aantal maanden dicht moest. Na een periode van wederopbouw – waarin het team stage liep bij andere bevriende chefs en zaken – heropende het restaurant weer in mei 2022. Middelweerd: “Het is fijn om dat hoofdstuk in 2023 echt af te sluiten. Anne-Laura en ik hebben de laatste tijd veel teruggeblikt op onze carrière. Wanneer je een eigen restaurant begint, vraag je je soms af of je het runnen van een zaak altijd leuk zult blijven vinden. Het is hard werken, 35 jaar is een lange tijd. We runnen de Treeswijkhoeve nog steeds met veel plezier en kijken graag samen naar de toekomst. Het is extra leuk dat één van onze zoons nu ook in de keuken staat.”
Erik Tas* treedt toe tot Les Patrons Cuisiniers
De grootste chef's table ooit vond plaats op 29 januari in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het diner was onderdeel van het jaarlijkse event van het culinaire genootschap Les Patrons Cuisiniers. Samen zijn de chefs van ‘Les Patrons’ goed voor 28 Michelinsterren. Alle leden van het culinaire genootschap serveerden tijdens het evenement ieder afzonderlijk een zesgangenmenu met signatuurgerecht, dat live aan tafel werd bereid. Lees hier meer over het Les Patrons chef's table diner »
Naast alle culinaire hoogtepunten werd ook de inauguratie van de 25e patron gevierd: Erik Tas. Hij ontving zijn Les Patrons Cuisiniers-koksbuis uit handen van zijn voormalig leermeester Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam**. De chef patron van ‘t Ganzenest* in Rijswijk is vereerd om onderdeel te zijn van de hechte club vakmensen. “Les Patrons Cuisiniers bestaat uit koks en ondernemers met een prachtig bedrijf in het hoogst denkbare segment. Uit hun gedeelde visie is een vriendschap ontstaan. Die passie proeven gasten terug, niet alleen op het bord, maar ook in het glas en in de gastvrijheid in het restaurant”, vertelt hij in een persbericht.
Tas runt al een aantal jaar restaurant Bij Erik en Bistro NR. 11 in Leidschendam. Omdat de tenten succesvol draaiden, besloot hij in 2020 het pand van voormalig sterrenrestaurant Niven, van chef Niven Kunz, in Rijswijk over te nemen. Door de gevolgen van corona duurde het langer dan verwacht om het restaurant 't Ganzenest te kunnen openen. Het was dan ook een flinke eer dat Tas 9 maanden na de opening van zijn derde zaak al een ster ontving van Michelin.
Restaurant Amaranth wint Belgian Vegan Award
De Belgian Vegan Awards werden op 6 februari uitgereikt in Gent. Met de awards wil de Belgische veganismevereniging, BE Vegan, duurzame ondernemers in de spotlights zetten. Winnaar van de prijs voor beste nieuwkomer was fine dining restaurant Amaranth in Merelbeke.
Chef Pieter-Jan Lint runt sinds april 2022 samen met zijn vrouw Carmen restaurant Amaranth. Ook runnen ze al jaren een cateringbedrijf. Daarnaast organiseert Lint regelmatig pop-updiners, en geeft hij les aan diverse koksopleidingen. Zijn signatuur: een volledig plantaardig menu. Een menu dat in de traditionele koksopleidingen – zeker in België – nog vrij onderbelicht is. Lint heeft zich de kennis en kunde van koken met kruiden, groenten en schimmels eigen gemaakt. Nu wil hij anderen leren hoe je geweldige gerechten bereidt zonder dat daar dierenleed aan te pas hoeft te komen.
Vanuit de cateringopdrachten en het doceren ontstond het idee voor een eigen restaurant. Lint en zijn vrouw kochten een oude villa, trokken er in en bouwden de benedenverdieping eigenhandig om tot restaurant. “Maar we zijn geen traditioneel restaurant. We zijn slechts twee dagen per week geopend, alleen op vrijdag en zaterdag. En alleen voor diner. Op die dagen laten we onze gasten ervaren dat plantaardig eten leuk, gevarieerd en heel lekker kan zijn.”