"Het zou fijn zijn als grote bedrijven samenwerkingen aan gaan met kleinere bedrijven en koks"
Al meer dan tien jaar staat Danitzah Jacobs met haar bedrijf Danitzah’s Afro-Caribische keuken op festivals als North Sea Jazz, Lowlands en Down the Rabbit Hole. Partygangers kunnen bij haar terecht voor een Surinaams bord roti, Caribische jerk chicken of Venezuelaanse arepas. Dit jaar ligt het festivalseizoen stil, maar Jacobs niet. Ze is bezig met het ontwikkelen van koelverse maaltijden voor in de supermarkt. Food Inspiration sprak met haar over de afgelopen periode.
Wat betekent het wegvallen van het festivalseizoen voor jou?
“Al jaren ben ik iedere zomer erg druk, ik had nooit tijd over. Ik vloog als een kip zonder kop van het ene evenement naar het andere. Ik heb drie verschillende cateringconcepten. Bij de Latijns-Amerikaanse stand serveren we Venezolaanse arepas: maisbroodjes met verschillende vullingen. Voor jerk chicken kunnen mensen terecht bij mijn Caribische stand. En sinds een paar jaar heb ik ook een Surinaams concept met roti, nasi en minder bekende gerechten zoals pom, gemaakt van de knollen van de Zuid-Amerikaanse wortel pomtayer.
"Count your blessings, is wat ik mezelf vertel"
Drie concepten runnen is hard werken, maar ik geniet er ook van. Ik vind het geweldig om te koken voor festivalgangers. Nu alles stil ligt mis ik ook mijn team, met sommigen van hen werk ik al jaren. Maar het festivalseizoen brengt ook veel stress met zich mee. Toen alles definitief niet door ging dacht ik: 'het is ook wel fijn, die rust'. Deze zomer probeer ik te reflecteren en stil te staan bij het leven. Count your blessings, is wat ik mezelf vertel. Ik ben dankbaar voor m’n gezondheid, maar vind het als ondernemer lastig om stil te zitten.”
Vertel eens over de ontwikkeling van jouw kant-en-klaarmaaltijden.
“Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van koelverse maaltijden voor in de supermarkt. Nu heb ik extra tijd om me daar nog meer op te focussen. Momenteel werken we aan zes verschillende gerechten: Caribische pastechi, Venezolaanse pabellon criollo, West-Afrikaanse jollof rice, Caribisch stoofvlees, Surinaamse roti masala en Caribische jerk chicken. We zitten nu in de proeffase. Ik vind het belangrijk dat de smaken van mijn gerechten authentiek zijn. De grootste uitdaging is om partners te vinden die mijn gerechten op grote schaal willen en kunnen produceren. De Afro-Caribische keuken is nog niet mainstream, dus grote ontwikkelaars weten er nog te weinig van af.”
Hoe zie je de toekomst voor je?
“De festivals zijn voorlopig gecanceld, maar ik houd goede hoop dat we volgende zomer weer kunnen cateren op evenementen. Ondertussen ga ik door met de ontwikkeling van de maaltijden. Ik merk dat sommige supermarkten zelf ook al experimenteren met gerechten uit de Afro-Caribische keuken. Aan de ene kant is dat als ondernemer een goed teken. Het betekent dat er vraag is naar diverse gerechten. Aan de andere kant zou ik het fijner vinden als grote partijen samenwerkingen aangaan met kleinere bedrijven en koks. Betrek ons erbij, want op die manier kunnen we samen zorgen voor authentieke gerechten en duurzaam ondernemerschap. Op festivals zijn mijn maaltijden al geliefd, maar ik wil heel Europa kennis laten maken met de smaakvolle gerechten uit de Afro-Caribische en Latijns-Amerikaanse keuken. Ik gun iedereen die heerlijke smaken.”
Headerfoto door Emmanuel Bobbie; foto maaltijden door Christian Manuel