"Het kost minder geld om dicht te blijven dan open te gaan met 35 procent capaciteit"

Op vrijdag 1 mei organiseerde Food Inspiration haar eerste online talkshow voor de food en hospitality professional: Studio Food Inspiration. Tijdens de Studio schoven onder andere horecaondernemer Laurens Meyer, Operationeel Manager Richard Jonker van Debuut Horeca BV en Joris Levens, eigenaar van apparatuurleverancier Levens Middleby, aan bij gastheer Hans Steenbergen. Zij spraken over oplossingen voor de heropening van de horeca.

Wat voor impact hebben de huidige overheidsmaatregelen op jullie bedrijfsvoering?

Jonker: "Het is enorm. In de restaurantgroepholding hebben we zestig bedrijven die allemaal stilliggen. Achter de schermen werken we er hard aan om, met restricties, open te gaan zodra het kan. Maar een aantal van onze cafés zullen niet kunnen draaien omdat anderhalve meter afstand houden daar geen optie is. De impact is gigantisch, we zullen pas later kunnen beoordelen hoe enorm."

Meyer: "Wij kunnen momenteel nergens op ondernemen door de onduidelijkheid. We zijn inmiddels te vaak met een kluitje in het riet gestuurd. De maatregelen voor de volksgezondheid zijn natuurlijk heel begrijpelijk, maar het kan gewoon niet zo zijn dat deze crisis alleen bij een specifieke groep ondernemers neer wordt gelegd. Ik heb tweeduizend mensen in dienst die ik graag bij mij aan het werk wil houden. In het begin van de crisis krijg je te horen dat 90 procent van hun loon wordt gecompenseerd en denk je die 10 procent wel een paar weken op te kunnen hoesten zonder omzet. Maar als het in praktijk 30 tot 35 procent blijkt te zijn die we moeten betalen, dat kan geen onderneming dragen."

"Ik heb tweeduizend mensen in dienst die ik graag bij mij aan het werk wil houden"

In een interview riep Meyer dat hij zijn zaken wil openen per 1 juni. Waarom die uitspraak?

Meyer: "Als we geen duidelijkheid en compensatie krijgen, hebben we de keuze tussen afwachten en failliet gaan, of opengaan. Dan doe je zo’n oproep om aan te geven dat we door onze mogelijkheden heen zijn. Heel veel ondernemers meldden zich direct bij me om te zeggen dat ze mee doen. Dan hoor je echt hele trieste, schrijnende verhalen van startende ondernemers die worden afgemaakt door de valse beloftes van de overheid. Die zien geen enkel alternatief." 

Levens: "Wij bedienen de breedte en zien gelukkig ook veel bedrijven waar het wel goed gaat. Food retail en food delivery hebben het heel erg druk. Maar de foodservice, daar gaat het inderdaad erg slecht. Veel bedrijven beginnen nu met bezorgen, maar dat is ook een dienst die je moet leren beheersen. Daar heb je tijd voor nodig en die hebben ze nu niet. Er komen ook bedrijven bovendrijven die het heel goed doen, maar het is niet iedereen gegeven. Ik denk dat het waar is dat ontzettend veel zaken omvallen als de regelingen niet beter worden."

Is het mogelijk om formules zo aan te passen dat ze open kunnen binnen de nieuwe realiteit van afstand en hygiëne?

Jonker: "Debuut heeft veel verschillende soorten bedrijven en we werken achter de schermen hard om daar waar mogelijk straks open te gaan. Maar een aantal van onze zaken kunnen geen anderhalve meter afstand in acht nemen, bijvoorbeeld door bouwkundige beperkingen. Bij weer een ander deel is het onmogelijk de exploitatie rendabel te krijgen met een capaciteit van maximaal 35 procent als de vaste lasten hetzelfde blijven. Dan kost het minder geld om dicht te blijven dan om open te gaan."

"Laat ons gewoon open gaan en smart distancing hanteren"

Meyer: "Wij kunnen eigenlijk niet open met de anderhalvemeter-economie, een flauwekulterm die ze bij mij in het bedrijf trouwens niet eens mogen gebruiken, zonder aan de subsidiekraan te hangen. Dat is geen ondernemerschap. Ik pleit ervoor om gewoon te openen en dan smart distancing te hanteren. Wij kunnen echt zelf wel bedenken wat verstandig is of niet. Niet alleen de ondernemers, ook de gasten. Die zullen niet meer ergens op elkaar gepakt willen zitten in een afgesloten ruimte, dus die gaan alleen naar de zaken waarvan zij vinden dat het goed is geregeld. Laat ondernemers en gasten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Dat kunnen we echt allemaal wel zelf. In Zweden werkt dat ook prima." 

Hoe kijken jullie naar de aanpak van de overheid?

Meyer: "Ik vond de overheid in maart snel en goed reageren. Nu blijkt dat de maatregelen niet voldoende werken, mogen we ze ook de tijd gunnen daar even op in te spelen. Ik heb vertrouwen dat ze dat zullen doen. Het alternatief dat iedereen failliet gaat is voor de overheid veel erger. Ik denk dat er echt veel goede wil is, maar dat we de druk op de ketel moeten houden in Den Haag. Iedereen kijkt natuurlijk naar lastenverlichting en wil in gesprek met de regering, dus we moeten van ons laten horen om niet te worden vergeten. Ik zie veel mooie samenwerkingen ontstaan tussen leveranciers, partners en ondernemers. Als we met zijn allen een positief geluid laten horen, zal er ook uit Den Haag uiteindelijk iets goeds komen." 

 

Laurens Meyer is van de CEO Meyer groep. Een horecagroep die ruim 50 bedrijven exploiteert.

Richard Jonker is operationeel manager bij Debuut Horeca BV. Een succesvol formulehuis met cafés en restaurants op diverse locaties.

Joris Levens is eigenaar van Levens Middleby. Een leverancier van cooking & baking solutions die horecabreed opereert.
 

Studio Food Inspiration terug kijken? Klik hier!