Corona, oorlog, prijsstijgingen. Ondanks enorm veel turbulentie in de markt, groeien enkele relatief nieuwe restaurantformules in ons land gestaag door. We schotelen je graag vijf smakelijke stedelijke groeiconcepten voor.

DADAWAN

Eindhoven, Maastricht, Arnhem en Tilburg. Daar zijn nu restaurants te vinden van Dadawan. Kerkrade en een tweede, kleinere vestiging in Maastricht (Little Dadawan) zijn de volgende vestigingsplaatsen. “Wordly food, small town prices,” is het credo van Dadawan. Je kunt het concept omschrijven als ‘de Happy Italy van de wereldrestaurants’. Zelf zegt Dadawan: “We combineren de beste ingrediënten van de oosterse en westerse keuken in één grote kom, de dadawan. Onze restaurants brengen mensen van over de hele wereld samen.”

PIZZA BEPPE

De Napolitaanse pizza is een beschermd culinair erfgoed. Bij de bereiding gelden de gulden regels van de Associazione Verace Pizza Napoletana. Pizza Beppe is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse restaurant dat de goedkeuring kent van deze ambachtsbeschermers. “Like in Italy, family is everything to Pizza Beppe. And to us, family is anyone who walks through our doors,” schrijft Pizza Beppe zelf. Momenteel zijn er 9 restaurants in Amsterdam, Utrecht, Breukelen en Hilversum.

RITOS

“Fresh Mexican food, pokébowls and rolls. Where the best of both worlds collide.” Het is de slogan van Ritos. Enkele jaren geleden is de eerste vestiging geopend in Utrecht, nu is Ritos present in vijf steden. De basisgerechten combineren twee smaakpalletten op één bord: Mexicaanse smaakmakers en pokébowls. “Fresh, fast en ingrediënten van hoge kwaliteit. Tevens serveren ze vegetarische en glutenvrije maaltijden.”

TED’S

Ted’s van onderneemster Sanne Huisman komt voort uit de all-day-brunchtrend die een jaar of zes geleden inzette. Filosofie: waarom zou je geen wafelfrietjes eten als ontbijt of toast met gepocheerde eieren later op de middag? “All day and every day. Because, why not?” Zelf is Sanne wars van traditionele eetmomenten: “Ik ben het type dat zomaar op een ochtend kan hunkeren naar friet en later op de middag trek heeft in yoghurt met granola.” Ted’s serveert verantwoord soulfood en ontleent zijn naam aan Sanne’s hond, die op zijn beurt vernoemd is naar Ted van der Parre, de sterkste man van 1992. Present op zeven plekken in grote steden in de Randstad.

RODEO GRILL

Rodeo Grill timmert al wat langer aan de weg. “Latin American grill op z’n best”, is het credo in Tilburg, Arnhem, Den Bosch, Eindhoven, Breda en Rotterdam. Positionering van de restaurantformule: “Wij durven te garanderen dat u nergens anders een beter gegrilde steak, visgerechten, tapas en faijtas kunt eten. Zodra u bij ons binnenstapt, voelt u zich meteen thuis, ook al is ieder Rodeo-restaurant in Nederland uniek.” Rodeo Grill is een concept van ondernemers René Lancee en Dagmar Mous, die ooit Herman den Blijkers tv-contest ‘Mijn tent is top’ won.