"Er is niet een juiste manier om deze crisis als merk aan te gaan, maar er zijn wel manieren die iets minder geslaagd zijn."
Ingmar de Lange is merkstrateeg. Tijdens de Livestream van marketingnetwerk FoodserviceXS op donderdag 14 mei vertelde hij over wat volgens hem voor merken in deze crisistijd de beste marketingstrategie is.
Uit onderzoek is gebleken dat er een directe relatie bestaat tussen de grootte van je marktaandeel en de zichtbaarheid van je merk. Oftewel: hoe zichtbaarder je bent, hoe succesvoller je zult zijn. Ook in crisistijd, juist in crisistijd. Natuurlijk is het logisch dat bedrijven aan het begin van de coronacrisis wel iets anders aan hun hoofd hadden dan de marketingstrategie, maar voor hun toekomst is het belangrijk om zichtbaar te blijven.
We gaan niet terug naar hoe het was
In tijden van verandering ontstaat er altijd een hang naar vroeger. Maar als de geschiedenis ons een ding leert dan is het dat we nooit meer teruggaan naar hoe het was. Voor bedrijven geldt daarom dat als je te lang niet investeert de kans groot is dat een ander er met je marktaandeel vandoor gaat. We zijn als mens nu nieuwe dingen aan het ontdekken en ontwikkelen nieuwe gewoontes, de vraag is hoe je als bedrijf daarop inspeelt.
Het toen-was-geluk-heel-gewoon-gevoel
De consument heeft in tijden van crisis vooral behoefte aan vertrouwen. Per dag maken we als mens duizenden keuzes, en door de crisis zijn die beslissingen meer complex geworden. Daardoor grijp je eerder naar merken die houvast uitstralen. Het toen-was-geluk-heel-gewoon-gevoel moet overheersen. Merken die het huiselijke gevoel oproepen doen het in crisistijd daardoor beter dan merken die zichzelf profileren als avontuurlijk.
Hoe zorg je in crisistijd voor zichtbaarheid?
Dat hoeft niet (alleen) door dure reclamespots. Zichtbaarheid kun je ook creëren door de dingen die je doet. Drankenproducenten die in deze tijd handgels maken bijvoorbeeld. Of gezamenlijke initiatieven die lokale producenten helpen. Van zulke projecten krijgt de consument een warm gevoel, en daardoor sympathie voor je merk. Blijf wel oprecht. ‘Kijk ons eens goed bezig zijn in deze tijd’ is niet het juiste signaal. Het juiste doen, dat vindt de consument nu fijn. En daar mag je natuurlijk best over vertellen, maar ga het niet van de daken schreeuwen.
Aanbiedingen uit
Op korte termijn zijn aanbiedingen heel verleidelijk, want zo verkoop je tenminste nog iets. Maar op lange termijn ziet de klant daardoor het verschil niet meer tussen goedkopere producten en het premium aanbod, waardoor je je eigen merk ondergraaft.