Steeds meer consumenten verlangen naar dranken met minder of met zelfs helemaal geen alcohol. Steeds meer restaurants spelen daarop in door een alcoholvrij drankenarrangement aan te bieden. En steeds meer start-ups lanceren alcoholvrije dranken.

Fermenteren is het nieuwe gisten

Wie de alcohol links laat liggen wordt beloond met een gezonde boost, veelal afkomstig uit de natuur en ontwikkeld door jonge ondernemers. Vieno is zo’n wijnmerk dat gemaakt wordt door middel van natuurlijke fermentatie van groenten en fruit in combinatie met kruiden en specerijen. Door die combinatie ontstaat in de alcoholvrije drank net zo’n complexe smaak als bij alcoholhoudende wijn. Wel de smaak, niet de nadelen van de alcohol.

 

Bier directeur gaat alcoholvrij

Een andere start-up die inspeelt op de alcoholvrije trend is Braxzz. Bijzonder is dat een van de oprichtsters, Cinte Welsing-Swinkels (40), opgevoed werd met de liefde voor bier. Ze was zelfs Directeur Horeca voor Bavaria. Door de tijd besefte zij zich meer en meer dat een goed diner of een drankje op het terras niet altijd gecombineerd hoeft te worden met alcohol. En dat je als ondernemer een taak hebt naar de maatschappij om je heen. Het werd haar taak om mensen bewust te maken dat drinken niet altijd gepaard hoeft te gaan met alcohol. Het werd haar missie om een product te ontwikkelen dat inspeelt op de speciaalbiertrend. Een product hoog op smaak, laag in alcohol. Samen met Mirko Schnitzler (45) en Jilles Eissen (43) ontwikkelde ze Braxzz: een speciaalbier met 0% alcohol.

Drinken blijft stoer, ook zonder alcohol

Vanwege het stoere uiterlijk van de fles, de ambachtelijke smaak en de jonge mensen die worden gebruikt in de campagnes speelt Braxzz in op het sociale aspect van het met elkaar drinken. Net zoals alcoholhoudend bier dat doet. Het enige verschil zit hem in het alcoholpercentage. En dus de bij-effecten van alcohol.

 

What’s in a name?

De naam Braxzz is afgeleid van Braxator, Latijn voor brouwer. De ‘zz’ achter Brax staat voor dubbel zero: zero compromise, zero alcohol.

 

Ondernemerslessen van Cinte:

  • Twijfel je om te gaan ondernemen? Of om die eerste stap te zetten naar nieuwe kansen? Niet twijfelen, gewoon doen, alles leidt uiteindelijk weer ergens naar toe.

  • Lever met je onderneming een positieve bijdrage aan de wereld om je heen. Dat maakt ondernemen niet alleen leuk, maar ook waardevol.