"Hoe zorg je ervoor dat jouw gasten in een steriele omgeving het gevoel van gezelligheid ervaren?"
Christophe Maes is vennoot van Foodservice Network België & Food Inspiration België en begeleidt en adviseert horecabedrijven. Hij blikt vooruit op ‘het nieuwe normaal’ en geeft tips over hoe je je horecazaak coronaproof kunt inrichten.
In maart begon het: de uitbraak van het coronavirus in Europa. Tegelijkertijd begon daarmee het tijdelijke abnormaal. Een tijd waarin alles anders is. En ook als deze situatie van lockdown achter de rug is, zal alles veranderd zijn. Wat betekent het coronavirus op lange termijn voor de horecasector? Als je het mij vraagt een hele hoop. Ik vrees dat de horecasector, net als de luchtvaartsector, het toerisme en de evenementenindustrie, de gevolgen van deze crisis nog lang zal voelen. Wat gaat er sowieso veranderen?
-
Plexischermen, desinfectiezuilen, looplijnen, handgels; het zijn in de horeca straks eerder vanzelfsprekende zaken dan uitzonderingen.
-
Het dragen van mondmaskers en handschoenen zal normaal zijn.
-
Er komen strenge richtlijnen over hoeveel gasten er maximaal in een zaak aanwezig mogen zijn. Vroeger was het vaak ‘vol is vol’, maar dat gaat echt veranderen.
-
Zeker in de eerste periode dat de horeca weer open langzaam open gaat zullen gasten alleen welkom zijn op basis van reserveringen, en gaat gewerkt worden met tijdslots, zodat rijen voor de deur voorkomen worden.
-
Voorverpakte producten waren voorheen not done, maar gaan winnen aan populariteit. Vooral in de catering gaan monoverpakkingen populair zijn.
-
Buffetten, breekbroodjes en sharing menu’s waarbij veel mensen uit dezelfde borden of schalen eten opscheppen zullen niet meer mogen, en de gast zal het niet meer willen.
-
Het uitserveren van borden en glazen aan tafel kan niet langer vanwege de anderhalvemeter-afstand-regel. Er zal gewerkt worden met uitserveertafels en grote dienbladen of statieven waarvan gasten zelf hun bestelling afpakken.
-
De grenzen blijven voorlopig gesloten. Dat betekent dat we in eigen land recreëren en consumeren en op de korte en middellange termijn moeten rekenen op weinig tot geen internationale gasten.
-
Fysiek contact is de basis van de horeca. Hoe we dat kunnen creëren terwijl we afstand van elkaar moeten houden blijft een groot vraagstuk.
-
We zullen nooit meer naar het werk gaan als we ons ziek voelen, terwijl we dat voorheen in onze sector vaak deden.
Tegen alle horecaondernemers wil ik zeggen: ga je zaak met deze kennis in het achterhoofd heruitvinden. Denk groots, droom ongelimiteerd! Neem de tijd om na te denken over belangrijke zaken als:
-
Wat maakt jouw concept uniek? En hoe behoud je die uniciteit of pas je die aan naar het nieuwe normaal?
-
Wat is je workflow? Hoe ging je om met reserveringen, ontvangst, service, beleving en afrekenen en hoe ga je dat straks doen?
-
Zijn je medewerkers al op de hoogte van die vernieuwde workflow?
-
Heb je het vernieuwde protocol al op je website geplaatst om gasten vooraf te informeren?
-
Hoe gaat een gast straks aangeven dat hij naar de toilet wil? Hoe voorkom je opstoppingen bij het toilet?
-
Welke digitale mogelijkheden zijn er die je nog niet benut(te)?
-
Hoe ziet jouw menukaart er straks uit?
-
Is jouw zaak al klaar voor 100 procent pin only betalingen?
-
Zijn er alternatieve diensten of producten die je kunt leveren als aanvulling op je businessmodel?
-
Hoe zorg je ervoor dat jouw gasten in een steriele omgeving het gevoel van gezelligheid ervaren?