Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Weinig faillissementen, maar veel stoppers in de horeca. 2. FSIN verwacht volledig omzetherstel foodservice in 2023. 3. Orbisk wint prijs in Abu Dhabi. 4. AH groeit mede dankzij veel nieuwe AH to go’s. 5. Crisp koopt De Krat.
1. Weinig faillissementen, veel stoppers
Het aantal faillissement in de horeca bleef – net als in 2021 – ook in 2022 uiterst beperkt. Daarentegen zijn er steeds meer horecaondernemers die zelf besluiten hun bedrijf te beïndigen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt in dit verband van een ‘stopgolf’. KHN verwacht dat de stoptrend zich ook dit jaar zal voortzetten.
Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorig jaar in de Nederlandse horeca 134 faillissementen. Samen met 2021 (111 failliete horecabedrijven) is dat het laagste niveau in veertig jaar. Mede door de coronasteun bleven vermoedelijk veel horecabedrijven overeind die anders failliet zouden zijn gegaan. In het jaar voor de uitbraak van corona werden 254 horecazaken failliet verklaard. Een recordjaar is 2013 met 436 horecafaillissenten.
Over het aantal stoppers in de horeca zijn nog geen voorlopige cijfers voor heel 2022 bekend. Van januari tot en met september werden 3.475 bedrijven beëindigd. Dit zijn er net zoveel als in heel 2021. Indien dit cijfer illustratief is voor het laatste kwartaal, zou het voor heel 2022 gaan om circa 5.000 bedrijfsbeïndigingen in de horeca. Dat zijn er ruim duizend meer dan het jaarlijks gemiddelde in de periode 2010-2020.
Het grote aantal stakers biedt kansen voor franchiseformules en grote horecaconcerns. Voor hen komen nu meer horecalocaties beschikbaar om uit te breiden.
2. FSIN verwacht omzetherstel foodservice in 2023
De omzet van horeca en foodservice herstelde vorig jaar van corona. Ondanks de belemmeringen die begin 2022 nog golden, kwam de omzet uit op 97% van 2019. Gedreven door gretige consumenten én prijsverhogingen, boekte foodservice vorig jaar een omzet van 19,1 miljard euro. Dit maakte het FoodService Instituut Nederland (FSIN) onlangs bekend.
FSIN: "Consumenten keerden in 2022 massaal terug naar de horeca, nadat de laatste coronabeperkingen waren opgeheven. Ze hadden in coronatijd vooral het gevoel van ‘er even uit zijn’ gemist." Toch zegt FSIN-directeur Inga Blokker dat in 2022 beslist nog geen sprake was van een ‘jubeljaar’. "De totaalomzet van de sector had nog zeker 5 tot 10% hoger kunnen uitvallen. Hoewel de omzetten snel herstelden, kampte de sector met een groot personeelstekort. Veel zaken moesten zelfs één of meerdere dagen per week hun deuren sluiten."
Met de omzet van 19,1 miljard euro heeft foodservice in ons land een aandeel van ongeveer 29% in de totale Nederlandse eet- en drinkmarkt. Dat aandeel heeft in het verleden boven de 30% gelegen en zal op de langere termijn zeker verder stijgen. In de VS liggen de uitgaven in foodservice zelfs al enkele jaren hoger dan de uitgaven bij foodretailers. De totale uitgaven aan eten en drinken in ons land lagen vorig jaar volgens het FSIN op 66,3 miljard euro.
Het instituut verwacht dat het herstel van de foodservice in 2023 zal doorzetten. Volgens het FSIN zal de foodservice omzet stijgen naar 20,4 miljard euro. Voorbehoud maakt Blokker wel: "De gas- en energieprijzen, die veel invloed hebben op de portemonnee en dus het besteedbaar inkomen van de Nederlanders, blijven een onzekere factor."
Verder zegt ze: "Los van de economische ontwikkelingen zorgt het gedrag van Nederlanders ervoor dat de consumentenwaarden op groen staan wat betreft bestedingen aan buitenshuis eten en drinken. Vooral de jongere generaties eten en drinken steeds vaker buiten deur. Genietmomenten met eten en drinken helpen hen om even te ontsnappen aan de gejaagdheid van onze samenleving."
3. Orbisk wint prestigieuze internationale prijs
De Nederlandse start-up Orbisk heeft een prestigieuze, internationale foodtech-prijs gewonnen. Tijdens de Abu Dhabi Sustainability Week was Orbisk één van de vier prijswinnaars in een veld van 667 deelnemers uit 79 landen. Orbisk pakt met slimme technologie de voedselverspilling in professionele keukens aan. Met behulp van een slimme voedselafval-monitor helpt Orbisk professionele keukens om hun voedselafval tot wel 70% te verminderen.
De prijs in het kader van de FoodTech Challenge is bedoeld om vernieuwende agri- en foodactiviteiten te bevorderen in het Midden Oosten. Orbisk ontvangt samen met de drie andere winnaars een bedrag van 2 miljoen euro, dat bestemd is om te investeren in deze regio. De vier bedrijven krijgen bovendien nog andere vormen van ondersteuning om hun producten in dit deel van de wereld te implementeren.
Richard Beks van Orbisk: "Deze prijs gaat ons helpen om wereldwijd nog meer impact te maken."
4. Marktaandeel AH groeit verder
Albert Heijn zag zijn marktaandeel in de Nederlandse supermarktbusiness vorig jaar verder groeien. Het aandeel van het blauwe concern ligt op zo'n 37%. De groei is in belangrijke mate te danken aan de overname van vestigingen van Deen, een supermarktmerk dat van de markt verdween.
Volgens IRI groeide de totale omzet van supermarkten vorig jaar met bijna 4% en kwam die uit op 46,9 miljard euro. Prijsverhogingen zijn een belangrijke drijver van de hogere omzetten. Hogere webshopomzetten droegen in 2022 maar zeer mondjesmaat bij aan de groei. Dankten supermarkten in 2021 nog bijna 60% van hun groei aan verkopen online, vorig jaar bleef dit beperkt tot 3%. Na corona is trouwens breed zichtbaar dat de groei van onlineverkoop stagneert.
AH’s gemaksformule AH to go kreeg in 2022 een flinke impuls. Albert Heijn stelt dat er vorig jaar liefst 89 vestigingen bijkwamen. Deze groei is mede een uitvloeisel van een innige samenwerking tussen AH to go en BP-tankstations. De afspraken om gemakswinkels te openen bij pompshops waren er al lang, maar kregen in 2021 pas echt handen en voeten. De doelstelling was om alleen al in 2022 80 AH to go’s bij BP’s te openen.
5. De Krat overgenomen door Crisp
Online verssupermarkt Crisp heeft de B-Corp gecertificeerde maaltijdboxaanbieder De Krat overgenomen. Zowel Crisp als De Krat maken gebruik van producten van lokale leveranciers. Medewerkers van De Krat gaan mee naar Crisp. Naar eigen zeggen verandert het assortiment van zowel De Krat als van Crisp niet voor hun klanten.