Een bekroning met een Michelinster betekent niet dat je op je lauweren kan rusten. Om de ster(ren) te behouden en om verwachtingen te overtreffen, wordt flink geïnvesteerd in deze zaken. Welke restaurants die in de rode gids staan, openden afgelopen jaar een 2.0 versie?
Fred** - Rotterdam
Restaurant Fred** in Rotterdam ging voor nog meer internationale allure. In de eerste week van januari opende het de deuren op de nieuwe locatie. Het tweesterrenrestaurant vond een nieuw thuis aan de Boompjes in Rotterdam. Een veel groter pand, een gloednieuw interieur van ontwerper Jeroen Smeele en een splinternieuwe keuken. Dit alles met maar één doel: nog beter worden. Eyecatchers zijn er de geklimatiseerde winedome en het kaaswinkeltje waar gasten de uitgebreide kaascollectie geëtaleerd kunnen bewonderen. ‘Follow your senses’ is de filosofie van Fred en Mirjam Mustert, die ze van begin tot eind uitdragen. Dit trekken ze door in de gerechten, wijnen, servieskeuze, het tafellinnen, glazen, de zeep en bodylotion, tot aan de keuzes van het snoepgoed bij het verlaten van het restaurant. Hoewel restaurant Fred op de nieuwe locatie in vierkante meters verdubbelde, bleef het aantal zitplaatsen vijftig, net als op de oude locatie. Meer ruimte tussen de tafels, maar de focus behouden, zo was het doel.
De Leuf* -Ubachsberg
Het sterrestaurant van de familie Van de Bunt in het Limburgse Ubachsberg kreeg afgelopen jaar een eigentijdse inrichting met Aziatische elementen, uitgevoerd in lokale materialen. Het interieur sluit nu nog meer aan bij de kookstijl van De Leuf, dat de moderne Franse keuken combineert met Aziatische invloeden. Tim Reiters van ontwerpbureau Reiters in Maastricht tekende voor het ontwerp, dat als thema ‘Asian esthetics using local materials’ heeft.
In het voorste deel van het restaurant werden een showkeuken en een bar gerealiseerd. Sommelier Michelle van de Bunt: “Na de ontvangst nemen we de gast mee naar de showkeuken voor een welkomsthapje. Eenmaal aan tafel serveren we het aperitief, amuses en boter vanaf een speciaal gemaakte bijzettafel. Veel gerechten worden door de koks uitgeserveerd en deels aan tafel afgemaakt. We hebben prachtig nieuw servies, waaronder een bijzonder koffie- en theeservies.”
Met het interieurontwerp werd gekozen voor meer aansluiting bij de keuken van chef Robin van de Bunt die samen met zijn souschef Thijs Gerards een moderne Franse keuken voert met duidelijke Aziatische invloeden. Robin van de Bunt: “Alle puzzelstukjes vallen in elkaar,
dit interieur past zo goed bij wat we doen. Eerst haalden Thijs en ik onze creativiteit grotendeels uit de gerechten en nu halen we die ook uit de inrichting. Dit interieur geeft extra motivatie. Nu de zaak zo mooi is, moet het eten nóg beter worden. De totaalbeleving is heel groot, we zijn ben superblij met het interieur.”
Nieuwe chef voor Rijks* en Michelinsterren uitgelekt? »
Heropening restaurant 212** - Amsterdam
Restaurant 212** in Amsterdam heropende op woensdag 9 november 2022 de deuren. De zaak werd in maart vorig jaar getroffen door een zware brand, waardoor chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hun restaurant enkele maanden moesten sluiten. Wat volgde was een complete metamorfose van het restaurant: waarin beleving een nog grotere rol ging spelen.
Groot: “Vrijwel niets bleef hetzelfde. Het heropende 212** is spannender. De bar maakt plaats voor hoge tafels om de keuken heen. We gingen van 30 naar 20 zitplaatsen en van 7 naar 4 dagen open. Het komt erop neer dat we nog geconcentreerder te werk gaan en streven naar de allerbeste kwaliteit. Dankzij de verhoogde tafels houden gasten wel het uitzicht op de keuken. Maar de tafels hebben iets meer privacy, dus het voelt wat intiemer. Tenslotte hebben we ook een ontvangstruimte. De service, de kwaliteit, de beleving; alles werd beter.”
Meer lezen? Check hier ons interview met Thomas Groot van 212 »
‘t Nonnetje** - Harderwijk
Tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk heropende recent ook de deuren na een tijdelijke sluiting vanwege een restyling. Architect Niels Maier - die ook het interieur deed van Brut172 van Hans van Wolde - werd aangetrokken. Maier ging aan de slag met natuurlijke kleuren, die warmte en rust brengen. De bruine kleur op de muren is een knipoog naar Portugal, waar chef-kok Michel van der Kroft veel inspiratie uit haalt. Het restaurant kreeg nieuwe kunst aan de muren en moderne stoelen. De houten eettafels werden gebeitst in een zwarte tint. Deze absorberen het licht waardoor de aandacht uitgaat naar de kleurrijke gerechten op het mat-witte servies.