Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende zakennieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: YB vermeldt stikstofuitstoot op de kassabon, worstenmerk Brandt & Levie werft investeerders, de beste kaas komt uit Brabant, populariteit flitsbezorging neemt af en ABN AMRO verwacht verdubbeling omzet vleesvervangers.
Uitstoot stikstof op kassabon YB
Lunchconcept YB (voorheen Yoghurt Barn) gaat vanaf begin volgend jaar de CO2-uitstoot van zijn producten vermelden op de kassabon. Volgens oprichter Wouter Staal gaat het om een wereldprimeur. De stikstofuitstoot wordt per gerecht op de kassabon gespecificeerd. Overigens kan de klant die papier wil uitsparen zijn of haar bon ook in de mailbox krijgen.
De stikstof-declaratie past bij het streven van YB om ten opzichte van meetjaar 2020 de uitstoot met de helft te reduceren. Mede om deze reden stapte de keten eerder al over van dierlijke yoghurt naar plantaardige zuivel. Staal erkent dat alle cijfers altijd betwistbaar zijn, maar met de kassabon wil hij vooral een signaal afgeven. “Wil je in je dagelijkse routines bewustwording creëren, dan moet je transparant zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken”, aldus Staal.
Het is niet de eerste keer dat YB de aandacht trekt met zijn duurzaamheidsbeleid. Zo was de formule in ons land ook het eerste multi-unit horecaconcept met het zogenaamde B Corp logo, waarbij de 'B' staat voor ‘Benefit’. Het keurmerk garandeert consumenten bij één van de dertien Nederlandse vestigingen dat sprake is van een balans die positief uitpakt voor klimaat en milieu.
Food Inspiration sprak met Wouter Staal, en vroeg hem hoe concreet je kunt worden met klimaatpositief ondernemen. Bekijk hier wat hij antwoordde »
Het is niet voor het eerst dat de kassabon als informatiedrager wordt gebruikt in de foodsector. In het verleden experimenteerden verschillende bedrijven, waaronder cateraars, met de vermelding van het aantal kilocalorieën op de kassabon. Biologische supermarkt De Aanzet in Amsterdam gebruikt de bon nog op een andere manier: het vermeldt sinds eind 2020 de verborgen maatschappelijke kosten van producten.
Bio worstenmerk Brandt & Levie zoekt investeerders
Het biologische worstenmerk Brandt & Levie is gestart met een fundingcampagne om haar groeiambities te realiseren. De Amsterdamse worstenmakerij stelt zijn doelen hoog: het wil dat in 2028 de helft van de worst die in Noordwest-Europa wordt gegeten verantwoord is. De omzet van het bedrijf moet bovendien binnen twee tot drie jaar verdubbelen.
Samuel Levie, één van de oprichters, wijst erop dat het bedrijf de afgelopen tien jaar al veel impact heeft gehad: “We zijn de afgelopen drie jaar met 25% gegroeid en inmiddels een van de grootste biologische worstmakerijen van Nederland. Afgelopen jaar zijn er meer dan drie miljoen worsten verkocht.”
Brandt & Levie meent dat er ‘teveel eenheidsworst’ wordt verkocht. “Worst is vaak het symbool van het afvoerputje van de vleesindustrie. Dat gaan wij veranderen. Als mentaal marktleider willen we een voorbeeld zijn voor de gehele vleesindustrie.”
Via sharefunding hoopt Brandt & Levie honderden of zelfs duizenden worstvrienden als aandeelhouder te kunnen verwelkomen. In twee fundrondes via platform Eyevestor wil het bedrijf totaal een miljoen euro ophalen. De voorinschrijving belooft veel: 400 funders zegden ruim een half miljoen euro toe.
Naast een 100% circulaire worst en een hybride vega-vlees knakworst, wil Brandt & Levie in 2023 een volledig vegetarische worst op de markt brengen. Voor de vleesworsten wordt biologisch en verantwoord varkensvlees gebruikt.
Beste kaas komt uit Brabant
‘Brabantse Schone’ van Brabants Duingoed is uitgeroepen tot beste kaas van Nederland voor 2023. Uit een verkiezing van 380 kazen werd de kaas van de kleine boerencoöperatie uit het gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen als beste Nederlandse kaas beoordeeld. En dat terwijl de kaas pas een jaar op de markt is. Voorzitter van de lokale zuivelcoöperatie Mari van Drunen: “Bijna twee jaar geleden is onze coöperatie opgericht. Er zijn nu 14 boerenbedrijven aangesloten. Met de verkoop van de landschapskaas wordt een deel van de winst geïnvesteerd in het behoud van het landschap. Vorig jaar hebben we bloemenrijke akkerranden aangelegd en zo kijken we ieder jaar wat we voor het landschap doen. Dat onze kaas nu zo in de prijzen valt zegt bovendien dat onze kaas ook nog eens bijzonder lekker smaakt!”
De Brabantse Schone wordt zonder kleurstoffen of smaakstoffen bereid, en de korst is eetbaar, wat voor een Nederlandse kaas bijzonder is. Melkveehouder Peter van der Laar, een van de aangesloten boeren: "De samenstelling van de grond in het gebied zorgt voor een calciumrijke melk. Door de ambachtelijke verwerking van de niet afgeroomde melk blijven voedingsstoffen behouden en krijgt de kaas zijn karakteristieke volle smaak." Bij de Frankfurt Trophy-wedstrijd ontving de Brabantse kaas de hoogste onderscheiding Grand Gold.
Populariteit flitsbezorging neemt af
Steeds meer mensen nemen afscheid van het bestellen van flitsboodschappen. Bestelden in augustus nog 316.000 mensen regelmatig hun boodschappen bij een van de flitsbezorgpartijen, in november waren dat er nog 270.000, zo blijkt uit onderzoek van Kantar. De helft van de consumenten die wel eens gebruikmaakte van de bezorgdiensten, heeft dat in november niet gedaan. Volgens Kantar ligt de afname van het gebruik aan een veranderd uitgavepatroon als gevolg van de inflatie. Bij toenemende kosten gaan consumenten downtraden: ze besteden hun euro's een treetje lager. In het geval van boodschappen doen gaan ze eerder zelf weer naar de winkel dan de boodschappen online te bestellen voor een extra toeslag.
De flitsbezorgmarkt is volop in beweging. Onlangs nam Getir Gorillas over, lees hier meer over die overname »
Omzet vleesvervangers in 2030 verdubbeld
Experts van ABN AMRO verwachten dat richting 2030 de omzet van vleesvervangers zal verdubbelen. De bank schrijft in een rapport ook dat het perspectief voor zuivelvervangers minstens zo groot is: “De animo voor zuivelvervangers kan richting 2030 nog sterker toenemen, omdat de markt voor plantaardige vervangers voor kaas en yoghurt nog in de kinderschoenen staat.”
Tussen 2017 en 2022 verdubbelde de omzet aan vleesvervangers reeds. Het afgelopen jaar liet de omzet aan vleesvervangers via supermarkten juist een daling zien. “Dit is voor een belangrijk deel een correctie op de hoge supermarktverkopen in 2020 en 2021 als gevolg van de coronamaatregelen. Daarnaast daalt de koopkracht van consumenten en zijn ze kritischer op waar ze hun geld aan uitgeven. Dit vertaalt zich in minder dure supermarktaankopen”, aldus ABN AMRO.
Overigens wijst de bank er ook op dat plantaardige producten relatief goedkoper zijn geworden. De prijs van een kilo plantaardige burgers, kipstukjes en gehakt lag halverwege dit jaar lager dan bij vergelijkbare dierlijke producten. Bij een eerdere steekproef (februari 2022) was dit nog andersom.
Een voorwaarde voor verdere verkoopgroei van vleesvervangers is volgens de bank wel, dat er wordt geïnvesteerd in innovaties. Verder wijst de bank erop dat de gezondheidsaspecten van vleesvervangers ook een punt van aandacht moeten blijven.
Volgens eerder onderzoek van Nielsen en ProVeg bedroeg de omzet van vleesvervangers in 2021 291 miljoen euro. Deze omzet was als volgt verdeeld: plantaardige vleesvarianten (174 miljoen euro), zuivelvarianten (62 miljoen euro) en plantyoghurts (43 miljoen euro). Plantenkaas groeit overigens het snelst. Het aandeel vleesvervangers ligt ten opzichte van de vleesomzet op circa 2,5%.
Opvallend veel innovaties op het gebied van vleesvervangers zijn afkomstig uit Israël. Lees hier meer over de totstandkoming van het gunstige ondernemersklimaat in dit zogenaamde 'Silicon Wadi' »