17 jaar geleden startte Anne&Max als een huiskamer voor de buurt waar eerlijke en lokale producten de gasten moesten verleiden. Inmiddels zijn lokaal, biologisch en plantaardig gemeengoed en is Anne&Max een scale-up met 28 vestigingen. Tijd om de volgende stappen te zetten volgens oprichter Wobbe van Zoelen. “We willen groeien in Nederland en uitbreiden naar Duitsland.”
Anne&Max begon met een vestiging in Haarlem. Een huiskamer in de stad, waar Wobbe van Zoelen iets nieuws wilde doen. “We begonnen zeventien jaar geleden direct met een visie op lokaal, biologisch en biodynamisch. Dat was toen nog wel een uitdaging. De keten die nu vanzelfsprekend is, was er toen nog helemaal niet. Het was heel leuk dat we groeiden en daardoor onze leveranciers konden overtuigen meer biologische en lokale producten in het assortiment op te nemen, omdat wij aantoonbaar het volume draaiden. Zeker naarmate er meer franchisers aansloten en we meer vestigingen openden, zetten we veel verandering in gang.” De duurzame aanpak zit zo diep in het DNA, dat het zelfs in de naam van de keten zit verankerd. “Ik zocht biologische koffie, maar kon het niet vinden in de hoeveelheid en kwaliteit die ik wilde. Mijn plan voor het concept heette toen nog ‘Anne’. Toen nam ik contact op met Max Havelaar om te zien of zij me konden helpen met mijn koffie. Zo ontstond als vanzelf Anne&Max. Achteraf is dat een perfecte naam gebleken.”
Planeetaardig
Anne&Max werkt zoveel mogelijk duurzaam, maar vertelde daar in het begin nauwelijks iets over. “Ik was bang activistisch over te komen en mensen af te schrikken”, legt Van Zoelen uit. “Het moest een huiskamer zijn en daar kom je om te relaxen, niet om actie te voeren. Het is altijd mijn filosofie geweest gasten te ontzorgen. Dat betekent ook: de verantwoorde keuze maken zodat zij daar altijd op kunnen vertrouwen en zelf niet over na hoeven te denken. Ik vind het wel interessant áls er discussie komt trouwens. Laatst schreef een vegan blogger dat het vreemd is dat we avocado van de kaart weren, terwijl we nog wel vlees verkopen. De redenering was dat vlees nog altijd een stuk slechter voor het milieu is dan avocado. Ik vind het mooi daarop gewezen te worden en erover na te denken, zodat ik uit kan leggen dat Anne&Max er voor iedereen wil zijn, vleesmijders én vleeseters. Binnen het menu dat we daarvoor bedenken, willen we in iedere categorie de beste keuze maken. Dus geen regulier varkensvlees, maar ham van Livar, waar gewetensvol met de dieren om wordt gegaan en de boer een eerlijke prijs krijgt. En spinazie en pompoen in plaats van avocado als vegetarische keuze.”
"Ik vind het mooi als een vegan blogger schrijft dat het vreemd is dat we geen avocado serveren"
“Als we er voor iedereen zijn én alle keuzes een beetje duurzamer maken, hebben we echt impact denk ik. Daarom kiezen we ook voor ‘planeetaardig’ in plaats van ‘plantaardig’ als streven. Het gaat niet alleen om vleesconsumptie, het gaat ook om biodiversiteit, dierenwelzijn, bodemkwaliteit en arbeidsomstandigheden.” Dat hij daarin niet alles ineens kan overzien neemt Van Zoelen voor lief. “We maken fouten omdat we dingen doen. Als ik stil blijf zitten, bega ik geen vergissingen en kan ik daar niets van leren. Ik leer elke dag een beetje verder te kijken. Bijvoorbeeld naar ons servies: dat kwam uit China en ik weet niet of de arbeidsomstandigheden daar goed genoeg zijn. Daarom komt ons servies voortaan ergens anders vandaan. We leggen alles langs onze lat van de waarden ‘open, eerlijk, zorgzaam, betrokken en respectvol’. Alles wat daaraan niet voldoet, willen we veranderen.”
Bruggen bouwen
Nu biologisch, lokaal en duurzaam de norm zijn, groeit Anne&Max snel. De keten heeft op dit moment 28 vestigingen en koestert ambitieuze plannen voor groei, zelfs tot over de grenzen. “We zijn bezig met een investeringsronde onder onze gasten. Die financieringsvorm vind ik goed passen bij een franchiseformule. Franchise is wereldwijd succesvol omdat de ondernemers betrokken zijn bij het merk en iedere dag scherp zijn op alle details. Hoe charmant is het dan als de honderdduizend gasten die we iedere maand mogen ontvangen ook betrokken raken door te helpen met financiering? We willen het geld gebruiken om door te groeien naar 65 huiskamers in heel Nederland en om onze verkenning van de Duitse markt voort te zetten. We krijgen daar heel enthousiaste reacties en het lijkt met geweldig in Duitsland verder te groeien. Onder meer vanwege de impact die we daarmee hebben in de keten. Daardoor kan ik directer en duurzamer samenwerken met onze leveranciers en boeren. Als we genoeg volume hebben, kunnen we werken aan teeltplannen die goed zijn voor mens en natuur, met een eerlijke prijs en biologische producten van het seizoen. Hoe groter we groeien, hoe meer kracht dat krijgt. Zo bouwen we een brug tussen onze gasten en onze ondernemers, tussen de stad en het platteland en tussen Duitsland en Nederland. Dan kunnen we nog meer ambitieuzer zijn in onze biodiversiteitsdoelstellingen. Ik hoop dat ik daar later dit jaar nog mooi nieuws over naar buiten kan brengen om echt die volgende stap te zetten.”
Funden met vrienden
Anne&Max wil via sharefunding een miljoen euro ophalen bij medewerkers, fans en investeerders. Via het platform Share Council zijn digitale certificaten te krijgen vanaf ruim 250 euro voor 38 certificaten. Driekwart van de digitale aandelen is vooraf gereserveerd. Wie certificaten bemachtigt, wordt economisch mede-eigenaar van Anne&Max. Hierdoor bestaat het recht op winstuitkeringen, tenzij de de aandeelhouders besluiten de winst terug te investeren in het bedrijf. Alleen aandeelhouders die een belang hebben van 1% of meer hebben stemrecht. Lees hier meer over deze financieringsvorm »