Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: miljoen gebruikers spaar-app McDonald’s Nederland. Ten tweede: Radboudumc betaalt btw voor klant. Ten derde: cateringcijfers blijven achter bij rest foodservice.

1. ÉÉN MILJOEN MCSPAARDERS

Nederlanders zijn en blijven fan van spaarprogramma’s. McDonald’s Nederland telde binnen een half jaar na de introductie één miljoen gebruikers van zijn nieuwe spaarprogramma MyMcDonald’s Rewards. McDonald’s klanten in ons land behoren tot de grootste gebruikers van de spaarapp wereldwijd. Inmiddels is de bestel- en spaarapp in Nederland al 3,3 miljoen keer gedownload. Ruim één miljoen gebruikers sparen met de app voor gratis dranken en gerechten.

Sinds de introductie van de app, is het aantal digitale bestellingen met 35 procent gegroeid. In een persbericht verwijst McDonald’s naar opmerkelijke regionale verschillen. Zo sparen consumenten in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg gemiddeld meer punten via de app, terwijl in andere provincies gasten sneller kiezen voor het verzilveren van de punten door de aanschaf van een gratis product.

Nederlandse horecadeskundigen van onder meer de ABN Amro-bank hebben al vaker gesteld dat de horeca in ons land te weinig aandacht besteedt aan dit soort vormen van klantenbinding en hiermee kansen mist. Spaarprogramma’s stellen de horeca volgens hen beter in staat om van incidentele gasten loyale klanten maken.

2. RADBOUDUMC BETAALT BTW

De horeca in het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc nam een voorschot op mogelijke wetgeving om btw op verantwoorde voeding naar nul te brengen. Onder het motto ‘Appels en prei btw-vrij’ betaalde Radboudumc zelf een week lang de belasting op gezonde voeding in het ziekenhuisrestaurant.

Tegelijk riep het ziekenhuis de politiek op om serieuze zaak te maken met het btw-vrij maken van verse groenten en fruit. Hiermee wil het Radboudumc het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen. Radboudumc wijst erop dat zowel de huidige inflatie als het btw-tarief van 9% consumenten eerder naar goedkope voeding doet grijpen die niet verantwoord is.

In een toelichting zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis: “Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor je gezondheid. Ik vind daarom dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het btw-tarief op verse groenten en fruit, gezonde voeding moet snel echt goedkoper.”

Een gezonder voedingsaanbod draagt volgens Radboudumc bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Radboudumc stelt in zijn persbericht: “Bijna 20% van de meest voorkomende chronische ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessional.”

In 2030 moeten alle ziekenhuizen in ons land een volledig gezond voedingsaanbod hebben. Dit is een uitvloeisel van het zogenaamd Nationaal Preventieakkoord. Radboudumc voldoet sinds februari reeds aan deze regelgeving. De btw-actie is tot stand gekomen met steun van huiscateraar Vermaat Groep.

3. CATERING BLIJFT ACHTER

De omzet van catering blijft achter bij de rest van de segmenten in de Nederlandse foodservice. Dit stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn rapportage over het eerste kwartaal van 2022. Cateringbedrijven profiteren als enige segment niet van het omzetherstel. Kennelijk is de bezetting van werkplekken in kantoren en bedrijven nog altijd lager dan vóór corona.

Volgens het CBS vertaalt dit zich in tegenvallende omzetten voor bedrijfsrestaurants en kantines. Cateringbedrijven leverden 2,4% omzet in ten opzichte van het kwartaal oktober tot en met december 2021. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 (pre corona), boekte catering in de eerste drie maanden van dit jaar 8,5% minder omzet.

Als geheel beleefde de vaderlandse horeca het eerste kwartaal van dit jaar een sterke comeback. De totale horeca boekte begin 2022 maar liefst een 92,2% hogere omzet dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dit is vanzelfsprekend het gevolg van het loslaten van de coronamaatregelen. Maar ook het relatief zachte weer droeg volgens het CBS bij aan een positieve ontwikkeling. Wordt een vergelijking getrokken met het vierde kwartaal van vorig jaar, dan bedraagt de omzetgroei 9,7%.

Bij deze CBS-cijfers moet worden benadrukt, dat ze niet gecorrigeerd zijn voor inflatie. Gezien de (forse) prijsstijgingen is het dan ook sterk de vraag of de horeca daadwerkelijk méér dranken en gerechten verkoopt. Met andere woorden: de omzet in geld groeit wel sterk, maar betwijfeld mag worden of dit ook geldt voor het ‘volume’.

Het CBS meldt verder dat het vertrouwen onder horecaondernemers momenteel groot is, hoewel er ook zorgen zijn: “Bijna 43% van de horecaondernemers meldde aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Voor totaal ondernemend Nederland was dit 34%.”