Een toenemend aantal restaurantformules is bezig met NFT-marketing. Sommige bekijken zelfs of ze NFT’s en digitale valuta als betaalmiddel gaan accepteren. Grote spelers als Starbucks, McDonald’s, Taco Bell en Domino’s debuteren in NFT-land of verkennen de mogelijkheden.
NFT-marketing, wat is dat nou weer? NFT’s bestaan al bijna zeven jaar. Kort na de introductie van blockchain (het vastleggen van overeenkomsten en data in onwrikbare digitale contracten) deed het digitale fenomeen voor het eerst van zich spreken. Marketeers van formules buigen zich over de kansen. Net als een enkele zelfstandige restaurateur. In New York vormen NFT's de basis van de crowdfunding voor het nieuwe exclusieve restaurant Flyfish Club. Consumenten kunnen zich via NFT's inkopen als lid.
Wat is een NFT?
NFT is de afkorting voor ‘non-fungible token’. Beste Nederlandse vertaling: niet-vervangbaar digitaal icoon. Je kunt het icoon zien als een uniek kunstwerk of beeldmerk, maar dan digitaal gemaakt en als unieke digitale code bewaard. Net zoals een schilderij van Rembrandt van eigenaar kan veranderen, kan dit met zo’n digitaal icoon ook.
Omdat je digitale data eenvoudig kunt kopiëren via de computer, wordt het eigendomsrecht van het unieke, oorspronkelijke icoon met zijn digitale code vastgelegd via een overeenkomst in de blockchain-omgeving (een ‘smart contract’), zoals dit ook gebeurt met het betaalmiddel Bitcoin. NFT’s worden de laatste tijd niet zelden, net als Van Goghs, verhandeld voor miljoenen euro’s, in enkele gevallen zelfs tientallen miljoenen.
NFT-ACTIE VAN MCDONALD’S
’s Werelds grootste restaurantformule McDonald’s voerde een NFT-marketingcampagne in de aanloop naar de introductie van zijn populaire, seizoensgebonden sandwich de McRib in de VS. Tien klanten werden blij gemaakt met unieke digitale McRib-memorabilia als NFT's. Het hamburgerconcern deed dit bij wijze van pilot: McDonald’s wil ervaren in hoeverre een dergelijke NFT-campagne leidt tot reuring in het digitale domein (games, Metaverse) en op sociale media.
McDonald’s China kwam vlak voor de McRib-campagne al met een unieke NFT als presentje voor de medewerkers van het hoofdkantoor. Om het 31-jarige bestaan van McDonald’s China te vieren, kregen ze allemaal een Rubiks-kubus in McDonald’s-stijl.
Geen echte kubuspuzzel, maar een digitale NFT.
STARBUCKS: NFT ALS BETAALMIDDEL?
Howard Schultz, de oprichter van koffieketen Starbucks die onlangs voor de tweede keer terugkeerde als topman, gaf recent te kennen mogelijkheden te zien in NFT’s. Hij acht het niet ondenkbaar dat Starbucks eind dit jaar de cryptobusiness in stapt.
Schultz denkt hierbij zowel aan het aanbieden van Starbucks-NFT’s aan gamers en 3D-consumenten (‘avatars’) in de digitale wereld Metaverse als aan de invoering van cryptomunten als betaalmiddel.
Starbucks maakt overigens al bijna drie jaar gebruik van blockchain. Samen met Microsoft zette de keten een systeem op waardoor de consument de herkomst van hun koffie via digitale weg helemaal tot de bron (koffieplantage) kan traceren.
POPULAIR IN DE PIZZAWERELD
NFT’s spelen al langer een prominente rol in de pizzawereld. Dat is niet zo verwonderlijk, want de connectie tussen de pizzawereld en het digitale domein is altijd innig geweest. Ketens als Domino’s Pizza waren er vroeg bij en ontwikkelden zich snel tot e-company’s. Daarnaast is er een sterke band met de gamewereld, computernerds en het digitale domein.
Al twaalf jaar geleden is voor het eerst online een pizza besteld met virtueel geld. Het digitale bestelbewijs is an sich trouwens al een NFT van belang. In de Metaverse-omgeving (3D-domein waar je een digitale wensversie van jezelf bent) kun je pizza’s betalen met NFT’s. Pizza-NFT’s worden al enige tijd op grote schaal verhandeld.