De lockdown is verlengd tot het begin van de lentemaand. Toch voel je het aan alles: een heropening van de horeca komt snel dichterbij. Are you ready to unlock & roll? 7 vragen die jij jezelf kúnt stellen voordat de lockdown van het slot gaat.
Beeld: Nina Slagmolen bij I-Dock
Je kunt als horecaondernemer niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Weliswaar zit je nog middenin de lockdowndepressie, maar je hoort de merels nu en dan al zingen. Dat het voorjaar in de lucht hangt, is duidelijk voelbaar, ondanks sneeuw en vrieskou. Ja, je merkt het aan alles; de lente komt eraan. Ben jij eigenlijk voldoende voorbereid op een grootse heropening?
1. Hoe fit en lenig ben ik nog?
De lockdown heeft veel horecaondernemers uitgeput. De emotionele spanningen en de financiële stress hakken er ongelooflijk diep in. Misschien heeft corona jou daarnaast een mooie bijvangst opgeleverd en kwam jij tot nieuwe inzichten. Wellicht kijk je anders naar jouw omgeving, jouw naasten en jouw leven. Wil je misschien meer balans in het dagelijkse bestaan? In elk geval: het kan niet anders of het heeft allemaal erg veel met je gedaan. Wil jij je weer helemaal storten op jouw winkeltje? Ben je nog fit genoeg van lijf en nog lenig genoeg van geest om weer volle bak te gaan?
2. Ben ik relevant genoeg?
Corona heeft maatschappelijke ontwikkelingen versneld. Consumenten zijn mogelijk blijvend veranderd. Het virus wordt gelinkt aan een Chinese dierenmarkt: veel consumenten staan hierdoor ambivalenter tegenover vleesconsumptie. Mensen waren meer thuis: ze zijn misschien kritischer op hun eigen voedingspatroon geworden. Willen ze nog wel dicht bij elkaar zitten, nu ze hebben ervaren dat ze voor elkaar een potentieel gevaar kunnen vormen? Ja, gasten hechten ongetwijfeld meer belang aan hygiëne en voedselveiligheid. Ach, je moet het jezelf natuurlijk altijd afvragen. Maar misschien nu een keertje extra nadrukkelijk: ben jij met jouw bedrijf nog steeds relevant genoeg?
3. Hoe ziet mijn coronaprotocol eruit?
De kans is aanwezig dat de heropening van de horeca zich in fases zal voltrekken. Niet onwaarschijnlijk is dus dat je opnieuw enige tijd te maken krijgt met zaken als gezondheidschecks aan de voordeur, anderhalve meter afstand, maximum aantal gasten et cetera. Bij veel bedrijven was de coronacommunicatie houtje-touwtje. Slordige afzetlinten, smerige vloerstickers, geïmproviseerde aanplakbiljetten met aanwijzingen. De gasten zien dat allemaal liever niet; het oogt niet bepaald vrolijkstemmend. Hoe is dat in en om jouw zaak eigenlijk? Kan je het coronaprotocol inpassen op een manier die recht doet aan jouw totale bedrijfsconcept?
4. Wat ga ik doen met afhalen en bezorgen?
Veel restaurants zijn voor het eerst gaan afhalen en/of bezorgen. Er zijn aanwijzingen dat veel van jouw collega-restaurateurs dit willen blijven doen. Misschien denken sommigen er zelfs over om van hun geïmproviseerde drive een permanente voorziening te maken. Maar hoe zit het met jouw zaak? Houd jij bezorging wel vol als de tent weer hutjemutje zit? Is jouw rendement op bezorging eigenlijk wel écht de moeite waard? Heb je er het personeel voor? Brengen afhalers niet te veel onrust in de zaak? Kortom: wat ga je doen met afhalen en bezorgen?
5. Hoe snel kan ik opschalen?
Zo’n 60.000 medewerkers zeiden de horecabranche vaarwel. Vóór de lockdowns was het personeelsgebrek al nijpend. Naast bedienend personeel, waren gekwalificeerde koks schaars. Jij hebt je destijds ongetwijfeld het leplazarus gezocht om vacatures in te kunnen vullen. Kan je straks wél goede medewerkers krijgen? Trouwens, heb je genoeg financiële reserves voor de inkoop van jouw basisingrediënten? Kunnen de leveranciers de bestellingen straks aan of krijgen ze snel met tekorten te maken? Kan je hierop voorsorteren? Krijg je het drukker doordat andere horecabedrijven in de buurt noodgedwongen hun deuren sloten? Is jouw kaart wel berekend op een stormloop? Kan de keukenapparatuur nog steeds de verwachte hoogspanning aan? Ga je standaard werken met reserveringen? Kortom: kan jij na de heropening snel opschalen?
6. Wat ga ik met mijn prijzen doen?
Het spaargeld in ons land klotst tegen de plinten. In 2020 bouwden Nederlanders 42 miljard euro op aan extra reserves en spaartegoeden. Dat is twee keer zoveel als in 2019. Jouw tegoed ziet er ongetwijfeld heel anders uit. Enfin, de zon schijnt na de lockdown, de gast heeft wat te besteden. De terrassen zijn overvol. Het loopt storm met reserveringen. Het is dringen; horeca wordt een schaars product. Horeca-adviseur Ton Lenting zei onlangs: "De horeca verdient een vergoeding voor zijn lockdownverdriet." Nee, ook jij ontkomt er niet aan. De vraag die je jezelf wel stellen móet is: ga ik mijn prijzen verhogen?
7. Wat doe ik met mijn marketing?
De algehele verwachting van de deskundigen is: we keren terug naar de roaring twenties van de vorige eeuw. De experts voorzien dat na de lockdown hedonistische tijden zullen aanbreken. Het leven zal met volle overgave gevierd gaan worden. Laat jij je dit gewoon aanleunen en lekker over jou heen komen? Of heeft jouw marketing een make-over nodig om goed bij deze nieuwe tijdgeest aan te sluiten? Heropen jij jouw bedrijf met stille trom of met een uitbundige fanfare? Wat doe je met jouw marketing?
Waarmee kan ik mijn collega’s helpen?
Dat waren ze: de 7 zelfvragen van Food Inspiration. Maar misschien kun jij er nog wel een paar verzinnen die óók erg relevant zijn. Voor jou zelf én dus misschien ook voor jouw collega’s. Je helpt de branche enorm als je jouw vragen deelt via Food Inspiration. Stuur ze dus naar: redactie@foodinspiration.nl.