Hoewel video’s voor de leuk op TikTok en Instagram hoogtij vieren, wordt het ook door consumenten zeer op prijs gesteld als jij er ook jouw expertise en culinaire creativiteit deelt. Het was bovendien nog nooit zo makkelijk om doelgroepgericht online reuring te veroorzaken rondom jouw merk of concept. Zo werk je samen met influencers, en zo creëer je een TikTok-rijen voor jouw zaak.
1. Heb jij al een influencer?
Heb jij helder voor ogen welke doelgroep je in jouw restaurant hebt of wilt hebben? Dan kun je de samenwerking zoeken met een bijpassende lokale, regionale of zelfs landelijke bekendheid. Halal burger- en French tacoformule Johnny’s Burger Company/O’Tacos bracht deze maand de Boef Burger en Boef Taco op de markt, gemaakt in samenwerking met rapper Boef. De vestigingen werden overlopen. Alleen maar dankzij reuring op sociale media.
Samenwerking met influencers die bij jouw restaurant passen, versterken de identiteit van jouw merk. Soms is er ook gewoon sprake van reclame via een influencer. Zo ging snackspert Eke Bosman in zee met snackmaker Vanreusel. Hij promoot nu de nieuwe flenssnack Vietnjam Njam Njam. Omdat Bosman aan de lopende band snackfood test, weet de producent zeker dat hij zijn kerndoelgroep van hardcore snackliefhebbers bereikt.
2. Ben jij al influencer?
TikTok barst uit zijn voegen van de culinaire creativiteit. Koks, zowel professioneel als amateur, verzinnen de meest creatieve en kleurrijke gerechten. Vaak gaat het om nogal calorierijke combinaties van bestaande snacks en smaakmakers. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Verfijnde gerechtjes worden evenzeer op prijs gesteld door de miljoenen gebruikers van de apps, net als sterke staaltjes fotogenieke vaktechniek. Wel zijn kleur en vorm belangrijk. TikTok en Instagram zijn immers de ultieme exponenten van onze hedendaagse beeldcultuur. De kneepjes van jouw vak delen? Serieuze content, mits catchy en kort gebracht, kan zomaar een hit worden.
3. Wil jij ook TikTok-rijen?
TikTok kan niet zonder Instagram en wie Instagram zegt, zegt ook TikTok. Aldus de deskundigen. Op TikTok bereik je vooral de jongste generaties (Generatie Z), op Instagram zitten meer dertigers en veertigers (Millennials). In beide gevallen gaat het om de generaties die zijn uitgegroeid tot de big spenders in restaurants. TikTok wordt door jongeren bovendien toenemend als zoekmachine gebruikt ter vervanging van Google.
Ook al zijn ze idealiter niet veel langer dan een minuut, het maken van video’s voor TikTok en Instagram kost absoluut tijd. Maak het niet te reclame-achtig: dat wordt niet op prijs gesteld. Blijf dichtbij jezelf en kies voor een vast format. Dat geeft ook houvast bij het schrijven van een script, dat eigenlijk op één A4tje moet passen.
Je kunt alles zelf doen met je telefoon, maar beter neem je iemand in de arm die verstand heeft van film, geluid en plak- en montagewerk. Kost je maandelijks wel een paar honderd euro, maar als je het goed voorbereidt, kun je op een dag tien tot vijftien filmpjes opnemen voor een hele maand.
Doe je het op reguliere basis (ongeregeld en hap-snap is trouwens zinloos) dan kost het je alles met elkaar twee, drie dagen in de maand. Vergeet bovendien niet dat volgers je vragen gaan stellen: reageren wordt sterk aanbevolen. Wordt één filmpje van een actueel gerecht op jouw kaart een hype, dan kun je zomaar op een onverwacht moment te maken krijgen met TikTok-rijen bij jouw restaurant.