In de restaurants van A Beautiful Mess in Utrecht en Arnhem werken bewoners van asielzoekerscentra (AZC’s) samen met ervaren horecaprofessionals. Gezamenlijk wordt een plek gecreëerd waar buurtbewoners en bewoners van de AZC’s komen eten, vergaderen en feesten. Een wereld aan smaken en culturen komt samen in deze waardevolle horecagelegenheden.

In de Bijlmerbajes, waar in 2018 500 vluchtelingen zaten, ontstond destijds het idee van een koffiebar voor en door de bewoners, want de bajes ligt vrij afgelegen van reguliere horeca. Koffieproducent Bocca verzorgde ‘om niet’ de espressomachine. Bewoners naaiden zelf overhemden en schorten. Gevoed door het enthousiasme vanuit de bewoners van het AZC groeide de koffiebar uit tot een restaurant met twee barbecues, waar op het hoogtepunt 1.000 gasten voor de deur stonden om te komen eten tijdens Museumnacht 2018. Een waanzinnig project waarbij duidelijk werd dat de horeca een enorm waardevolle toevoeging is op de kwaliteit van leven en het toekomstperspectief van vluchtelingen.

Ook in Utrecht en Arnhem kwamen vestigingen van A Beautiful Mess. In Utrecht is deze gevestigd op het terrein van het AZC en in Arnhem in Sonsbeekpark. De deuren van de Bijlmerbajes zijn gesloten; deze vestiging is verhuisd naar het restaurant van The Manor Hotel aan de Linnaeusstraat.

De chef-kok van A Beautiful Mess Arnhem

Het gaat niet om de centen, maar om de mensen

A Beautiful Mess is een impact gedreven organisatie. De zorg voor mensen met een vluchtelingenachtergrond is belangrijker dan geld verdienen. Maar meer omzet zorgt voor meer impact. “Wat mooi is aan het horecaplatform, is dat medewerkers contact moeten maken met gasten, dus het is een perfecte manier om Nederlands te leren, je leert goed samenwerken en je bouwt snel een netwerk op. De connectie die ontstaat met buurtbewoners is enorm waardevol. Hierdoor staan bewoners van de asielzoekerscentra veel meer in de samenlevingen en hebben ze het gevoel dat ze meedoen. Als ze uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgen is het voor hen makkelijker om een eigen plek te vinden in de maatschappij”, aldus oprichtster Fleur Bakker.

Over het ontstaan

Vanaf 1999 werkte Fleur Bakker bij stichting De Vrolijkheid. Deze stichting maakt kunst met kinderen en jongeren in asielzoekerscentra in Nederland. In de AZC’s werd Fleur regelmatig uitgenodigd om te blijven eten. Er ging een wereld aan smaken voor haar open. Maar door het contact met de bewoners, ontstond bij het horen van alle verhalen bij haar ook een frustratie. Ze ontmoette veel ouders met kinderen die het in hun land van herkomst goed voor elkaar hadden. Ze hadden een baan, een auto en een huis, maar in Nederland vinden ze moeilijk om toegang te krijgen tot de samenleving. Die frustratie was voor Bakker de reden om stichting Refugee Company te beginnen. Met de stichting wil ze bewoners van AZC’s werkervaring op laten doen. Het eerste zaadje was gepland voor wat later A Beautiful Mess zou worden.

 

Fleur Bakker

Tijd voor funding en professionalisering

Om de horeca goed te kunnen blijven draaien is funding en professionele ondersteuning nodig. Met de combinatie van ondernemen in de horeca en zorg bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond brengt Bakker twee moeilijke factoren bij elkaar. Een behoorlijke uitdaging. Zeker omdat ze zelf helemaal geen ervaring in de horeca had. Nu is het tijd voor een professionaliseringsslag, extra financiële draagkracht en focus op kwaliteit, want hoe beter de horeca, hoe mooier de plek.

Toekomstplannen

Uiteindelijk wil Bakker nog tien vestigingen openen, in de zes grootste steden. Er zitten gemiddeld 50.000 vluchtelingen in een AZC. Steeds meer gemeenten en organisaties maken plannen om deze mensen actief mee te laten draaien in de maatschappij. A Beautiful Mess is daar een prachtig praktijkvoorbeeld van. Horeca verbindt.