Wat begon als tijdverdrijf tijdens de lockdown, is uitgelopen tot een succesvolle delivery dienst van Katsu Sando’s, oftewel Japanse sandwiches. Broers Sebastiaan en Christiaan Roosink startten in de coronatijd met Ranchi, een dark kitchen die ze runnen vanuit huis. Van het maken van de broodjes tot bezorging aan de deur, alles doen ze zelf. Hun klanten bestellen via Instagram.
“Om eerlijk te zijn is het een beetje een uit de hand gelopen grap”, vertelt Sebastiaan. “We komen beide uit de foodservice, we hebben zowel in de keuken gewerkt als aan de voorkant van verschillende zaken. Toen we tijdens de tweede lockdown weer thuis kwamen te zitten besloten we dat we iets wilden doen. Veel restaurants waren al begonnen met bezorg- en afhaalopties voor ‘s avonds, dus die markt was al redelijk verzadigd. Daarom besloten we broodjes te maken voor de lunch; in Amsterdam West – waar ik woon – waren de opties toen nog schaars.”
Japanse sandwiches
CR: “Op Instagram zagen we foto's van mooie Japanse sandwiches. Het leek ons een topproduct om een bezorgdienst mee te starten vanwege de vorm en mogelijkheid om het mooi te verpakken.” SR: “Liever goed gejat, dan slecht bedacht. Natuurlijk hebben we ons wel verdiept in hoe traditionele Japanse Sando’s worden gemaakt. Op het begin wilden we alles zelf doen. Zo is er in Nederland niet echt makkelijk shokupan te krijgen het Japanse melkbrood waarvan traditionele Sando’s worden gemaakt.”
SR: “We hebben geprobeerd het in onze eigen keuken na te maken, maar we zijn koks van beroep en geen bakkers. Omdat dit uiteindelijk te arbeidsintensief bleek, zijn we een samenwerking aangegaan met een bakker in Noord die het brood speciaal voor ons maakt. Het was een groot compliment toen we berichten kregen van Japanse klanten die vroegen of ze ook een heel brood konden afnemen.”
CR: “Ook met het beleg hebben we flink geëxperimenteerd. We hebben klassiekers zoals de de Chicken Katsu en Ton Katsu - met gepaneerde schnitzel van kippen- of varkensvlees. Maar we maken ook de Tamago Sando met ei. We hebben wel tien verschillende eiersalades gemaakt voordat we de perfecte mix hadden.” SR: “Het is voor ons als startende business belangrijk om de marges van onze producten door te rekenen. We denken goed na over welke producten we gebruiken. We willen natuurlijk wel betaalbaar blijven voor de lunch.”
Bestellen via Insta DM
SR: “Het leuke aan dit project is dat we letterlijk met 200 euro en een Instagrampagina zijn begonnen, verder werken we vanuit huis. Ik heb wel eens eerder een eigen zaak geprobeerd te te starten, dat had een veel grotere financiële impact. Het balletje van Ranchi ging al vrij snel rollen omdat onze pagina er mooi uitziet; Christiaan is goed met fotografie. Toen we eenmaal werden opgepikt bleven we groeien; ieder kwartaal tussen de 25 en 40 procent. Ik heb uiteindelijk mijn baan - waar ik weer mee was gestart - opgezegd.”SR: “Klanten kunnen bij ons bestellen via de direct message functie van Instagram. Heb je voor half 12:00 besteld, dan zijn de broodjes voor 13:00 in huis”. CR: “We werken als volgt: we nemen alle bestellingen aan, dan maken we de broodjes en vervolgens bezorgen we alles in één keer met een paar tassen op de fiets. We laten RouteXL de handigste route voor ons plotten. Tot nu is een eigen website of plugin voor ons niet voordelig, dan zouden we minder makkelijk in bulk kunnen bezorgen.”
Thuis tussen de panko
SR: “Sinds de start krijgen we veel positieve reacties, dat is superfijn. Een hoogtepunt voor mij was toen ook horecabedrijven bij ons gingen bestellen. Als je hoort dat ze bij de Scheepskameel – een van mijn favoriete restaurants – onze broodjes goed vinden, geeft dat een kick.” CR: “Het tofste vind ik dat bepaalde klanten bij je blijven bestellen. Omdat we onze broodjes zelf bezorgen, hebben we de mogelijkheid om een praatje te maken aan de deur. Zo bouwen we een band op met onze klanten.”
SR: “Op dit moment zitten we aan toppunt van het aantal bestellingen dat we kunnen aannemen via Instagram en thuis kunnen bereiden. We hebben in het weekend al een pop-up, maar zouden graag een vaste locatie willen om als bedrijf verder te groeien. Hoe professioneel we het hier ook hebben ingericht, het blijft toch mijn huis. Iedere hoek staat vol met verpakkingsdoosjes, broden en paneermeel. Het zou fijn zijn als we na een dag werken, de boel even achter ons konden laten.”