Heb jij ook wel eens een gerecht opgedragen aan een vrouw?

Veel bekende gerechten danken hun naam aan een persoon. En dan niet zozeer de naam van de kok die het gerecht heeft bedacht, maar veelal de persoon die het gerecht voor het eerst at. Vaak waren dat dames. Het was heel gewoon dat topkoks hun creaties opdroegen aan gravinnen, operazangeressen en balletdanseressen. Ook bij deze aloude gerechten was de inspiratiebron een vrouw.

Pizza Margherita

Aan het einde van de 19e eeuw maakte de Italiaanse meesterkok Raffaele Esposito deze wereldberoemde pizza met de ingrediënten tomaten, mozzarella en basilicum. De ingrediënten staan voor de kleuren van de Italiaanse vlag. Hij serveerde de pizza aan koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto toen zij op doorreis waren in Napels. De koningin vond de pizza zo lekker dat ze Esposito een bedankbrief schreef, waarna de chef de pizza naar koningin Margherita vernoemde.

Pavlova

Een pavlova is een ronde meringue die gevuld is met een zachte binnenkant, als een soort marshmallow, en versierd is met fruit. Onduidelijk is of de pavlova oorsprong vindt in Australië of Nieuw-Zeeland. Desondanks is met zekerheid te zeggen dat deze ‘taart’ is vernoemd naar Anna Pavlova, een Russische balletdanseres, die beide landen in de jaren ’20 heeft bezocht.

Pêche Melba

Dit klassieke dessert is gecreëerd ter ere van Nellie Melba, een Australische operazangeres. Mevrouw Melba was in de jaren ’90 van de 19e eeuw in Londen om op te treden. Om haar prestatie te vieren werd de zangeres uitgenodigd om te genieten van een diner dat gekookt werd door chef Auguste Escoffier. Als afsluiting van het diner werd de Pêche Melba geserveerd. De originele versie van het dessert werd gemaakt met suiker in plaats van frambozenpuree.

Wil je meer lezen over gerechten die hun naam danken aan een vrouw?

Foto: Alex Lake